Varza „Licurişca”, readusă la viață după 20 de ani. Soi vechi de peste un secol, recreat de cercetători

Varza „Licurişca”, readusă la viață după 20 de ani. Soi vechi de peste un secol, recreat de cercetători

O nouă reușită de excepție pentru cercetătorii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale. Aceștia au reușit să readucă la viață un soi de varză foarte vechi și apreciat, dar care a dispărut din cultură cu zeci de ani în urmă. Este vorba despre soiul ”Licurișca”, care are o vechime de peste 100 de ani, și care a fost restaurat după o muncă de cercetare de peste 20 de ani.

Soiul de varză ”Licurișca” a dispărut din cultură după ce a fost cultivat în zonă în urmă cu mai bine de 100 de ani. Cercetătorii buzoieni au efectuat lucrări de arheologie genetică, iar pentru asta au adunat plante din tot sud-estul României, dar și din Bulgaria. Acum, soiul este stabilizat și va fi păstrat în Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Toată munca de cercetare a fost cuprinsă într-o lucrare care a fost discutată la Congresul Mondial al Horticultorilor de la Angers, Franța. De asemenea, activitatea echipei a fost răsplătită cu un premiu și o medalie de aur la Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT 2023, care a avut loc, săptămâna trecută, la Galați.

(Foto Bianca Mușat, cercetător B.R.G.V. Buzău)

Soiul restaurat de cercetătorii buzoieni și medaliat cu aur are un mare potențial, datorită aspectului, conținutului suculent, dar mai ales pentru că are frunze fine și subțiri, ideale pentru murat.

Soiul urmează să fie omologat anul viitor, și va putea reintra în cultură. ”Licurișca” a fost medaliată pentru ”Cercetare privind restaurarea principalelor trăsături identitare ale vechii varietăți de varză românească de toamnă”.

4 Comentarii la: “Varza „Licurişca”, readusă la viață după 20 de ani. Soi vechi de peste un secol, recreat de cercetători

  1. Respect!????❤️❤️❤️

  2. Sunt mandru ca mai exista cercetare legumicola in Romania ,prin d-voasta cercetatorii de la Buzau !Felicitari !

  3. Felicitari!

  4. Felicitari!!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și