Usturoi românesc în piețe, și la iarnă. Buzăul, lider național la producția de usturoi

Usturoi românesc în piețe, și la iarnă. Buzăul, lider național la producția de usturoi

Până la sărbătorile de iarnă, usturoiul românesc va ajunge la discreție în toate piețele și supermarket-urile din țară. Promisiunile vin de la fermierii buzoieni care anul acesta înregistrează producții record la această legumă-condiment. Buzăul a devenit, în acest an, liderul național la producția de usturoi. De aici sunt gata să fie livrate în comerțul intern circa 2.000 de tone de usturoi recoltat de pe 600 de hectare de teren.

Cea mai mare parte din producție a fost înregistrată în bazinul legumicol Râmnicelu, acolo unde se cultivă usturoi de zeci de ani. Solul nisipos este perfect pentru această cultură. Producătorii de aici sunt mulțumiți, anul acesta, mai mult de calitatea legumei, decât de aspectul ei.    

Chiar dacă nu a fost cel mai bun an pentru această cultură, legumicultorii sunt totuși mulțumiți de producția de usturoi.

Producția cea mai spectaculoasă este înregistrată la soiul „Benone”, derivat dintr-un usturoi cultivat numai în zona Râmnicelu și care, la un moment dat, era pe cale de dispariție. Din acest soi, cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale au produs o varietate nouă, numită „Diamant”, pe care o vor omologa până anul viitor.

Cu peste 270 de fermieri înscriși în programul de susținere derulat de Ministerul Agriculturii și o suprafață cultivată de aproape 600 de hectare, Buzăul a cucerit piața românească a usturoiului. De altfel, județul Buzăul este primul din țară la producția de usturoi.

Recoltele din ce în ce mai mari de la an la an au dus la diminuarea importurilor de usturoi. Dacă în urmă cu câțiva ani, doar 5% din usturoiul de pe piață era produs în România, acum, cifrele sunt cu totul altele.

Usturoiul produs la Râmnicelu este cel preferat și de producătorii Cârnaților de Pleșcoi, pentru că dau aromă dar și conservă bucatele pe o perioada mai îndelungată.

2 Comentarii la: “Usturoi românesc în piețe, și la iarnă. Buzăul, lider național la producția de usturoi

  1. Dacă vă ocupați și de tomate de ce nu mai avem roșii adevărate ?

  2. Dacă vă ocupați și de tomate de ce nu mai avem roșii adevărate ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și