Publicat la: 24.04.2019. 18:28 / 2.574 views

UN PAŞTE PIPERAT. PRODUSELE DIN PIAŢĂ PE ALESE, MUŞTERII PUŢINI

Cu câteva zile înainte de Pasti, bilanţul vânzărilor este sub aşteptari, pentru negustorii din Piaţă. Atât ciobanii, cât şi precupeţii se plâng ca vânzările au scăzut faţă de anii trecuţi, în ciuda faptului că preţurile au rămas aceleaşi. Comercianţii speră, totuşi, ca spre sfârşitul săptămânii să-şi epuizeze stocurile de marfă.

miei piata 1

Vin, prospectează piaţa, se tocmesc cu vânzătorii, dar sunt alungaţi de preţurile un pic cam mari pentru buzunarele lor. Mulţi buzoieni care au trecut astăzi pragul halei din Piaţa Mare au hotărât să mai aştepte câteva zile, până să cumpere mielul de Paşti. Mulţi reclamă preţurile destul de mari practicate de negustori, care variază între 20 şi 22 de lei. Alţii au hotărât să  scoată un ban din buzunar încă de pe acum, pentru a respecta tradiţia. 

Crescătorii veniţi la Buzău din satele învecinate au fost dezamăgiţi de vânzările din primele zile. Cei mai mulţi se plâng că oamenii nu cumpără decât două-trei kilograme de carne, faţă de alţi ani când vindeau câte un miel odată. Pentru a-şi mări volumul de vânzări, unii dintre  negustori sunt dispuşi să mai lase din preţ. Nici această strategie nu a dat roade. Oamenii dau vina pe faptul că românii nu mai au bani şi pe taxele mari pe care sunt obligaţi să le plătească. Deja unii dintre ciobani se gândesc că după Sărbătorile Pascale, altă dată perioadă de vârf pentru vânzări, vor ieşi în pierdere.

Nici precupeţii din Piaţa Centrală nu au înregistrat vânzări pe măsura aşteptărilor. Deşi preţurile sunt comparabile cu cele de anul trecut, verdeaţa, ridichile, ceapa şi salata se vând mult mai anevoios decât sezoanele precedente. Buzoienii veniţi să se aprovizioneze spun, de asemenea, că preţurile sunt cât se poate de acceptabile, dar că puterea lor de cumpărare a scăzut.

Am întâlnit şi producători mulţumiţi, în Piaţa Centrală. Domnul Aurel, producător de brânză, vine de 15 ani la Buzău, tocmai din zona Sibiului. Produsele naturale şi preţurile moderate pe care le practică l-au ajutat, în timp, să-şi formeze o clientelă stabilă. Omul mărturiseşte că nu a plecat niciodată de la Buzău, cu marfa nevândută.

Pentru o masă decentă de Paşti, buzoienii trebuie să scoată cel puţin 300 de lei din buzunar. Suma totală diferă, evident, şi în funcţie de numărul de membri ai familiei. (Andrei Solomon)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!