SUFLET DE ÎNVINGĂTOR. UN BUZOIAN NEVĂZĂTOR JOACĂ ŞAH LA CAMPIONATUL MONDIAL

SUFLET DE ÎNVINGĂTOR. UN BUZOIAN NEVĂZĂTOR JOACĂ ŞAH LA CAMPIONATUL MONDIAL

Cornel Iosif face parte dintre oamenii care răzbat prin viaţă, indiferent de obstacolele aparute în drumul lor. A rămas fără vedere de la 14 ani, dar a reuşit să se adapteze şi să-şi construiască un mod de trai decent şi independent. Şahul este pasiunea sa şi a studiat acest sport al minţii atât de bine, încât a reuşit să se califice la Campionatul Mondial de şah pentru nevăzători.

sahist-1Cornel Iosif trăieşte în Buzău, în aceeaşi lume în care trăim cu toţii, dar care, pentru el este total diferită. Cornel Iosif este orb. Pentru el este veşnic noapte, o noapte opacă, fără niciun fel de stea.

Cornel Iosif este un şahist convins. I-a plăcut acest sport nobil, spranumit „sportul minţii”, încă din copilărie.

I-a studiat pe marii maeştri de-a lungul anilor, a refăcut pe tablă partidele celebre şi a susţinut nenumărate întreceri, amicale sau în diferite competiţii.

Cu perseverenţă şi cu talent, buzoianul nostru a performat şi a ajuns la un nivel care i-a permis să participe la Campionatul Naţional de şah pentru persoane cu deficienţe de vedere.

Chiar dacă absentase din competiţii aproape 13 ani, din cauze absolut personale, Cornel a reuşit să se califice în lotul naţional.

Între 3 şi 13 octombrie, cei opt jucători din lotul naţional vor participa la Campionatul Mondial de şah pentru nevăzători care se va desfăşura la Călimăneşti.

Pentru a ajunge la acest nivel, Cornel Iosif a participat la multe alte competiţii, unde a obţinut premii şi diplome.

Dar, pentru faptul că a ajuns, iată, într-un campionat mondial, trebuie să fie recunoscător celui care i-a insuflat dragostea pentru acest sport al minţii.

Tabla de şah şi piesele cu care joacă nevăzătorii sunt un pic diferite faţă de cele normale.

Dar, înainte de a fi sportiv, Cornel Iosif are o meserie.nevazator-1

A absolvit o şcoaă de specialitate şi s-a calificat într-o meserie care-i este dragă, pentru că poate ajuta mulţi oameni să se vindece. De 21 de ani este maseur la Spitalul Judeţean.

Faptul că are o meserie care-i ajută pe cei în suferinţă îl face fericit pe Cornel, care merge întotdeauna cu bucurie la serviciu.

Cornel Iosif nu s-a bazat niciodată pe noroc, nici în viaţă şi nici în sport. De aceea se pregăteşte asiduu pentru întrecerea care-i va marca pentru totdeasuna cariera de sportiv.

De luni va intra în joc şi, deşi este sigur că va fi o concurenţă acerbă, speră să facă o figură frumoasă la Călimăneşti.

O deplasare de 10-11 zile, chiar dacă se face pe teritoriul României, implică şi costuri substanţiale. Majoritatea lor sunt suportate din bugetul propriu, dar, câteodată, mai apar şi oameni de bine.

Şahul nu este un sport care să fie cotat precum fotbalul, tenisul de câmp ori alte sporturi foarte mediatizate şi care primesc finanţări mari. De aceea, şahiştii se bazează de obicei pe forţe proprii, chiar dacă sunt legitimaţi la cluburi de profil.

Duminică seara, Cornel Iosif va pleca spre Călimăneşti, unde va participa la cele nouă runde de concurs, câte una în fiecare zi.

Are bucuria de a fi însoţit de încă un şahist din Buzău, profesor la Şcoala de nevăzători, care a avut şansa să il înlocuiască pe unul dintre concurenţii calificaţi, care nu poate face deplasarea.

Cei doi sportivi buzoieni vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Şah pentru Nevăzători, dar şi comunitatea buzoiană, care este mândră de ei. (Corneliu Floriceanu)

Publicat de: Editat de:

Un comentariu la: “SUFLET DE ÎNVINGĂTOR. UN BUZOIAN NEVĂZĂTOR JOACĂ ŞAH LA CAMPIONATUL MONDIAL

  1. SUFLET DE INVINGATOR UN BUZOIAN NEVAZATOR ESTE MASEUR SI JOACA SI SAH LA CAMPIONATUL MONDIAL DE SAH
    ESTE UN DOCTOR MASEUR EXTRAORDINAD!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și