Temperaturile extreme din această vară pot reduce drastic numărul albinelor. Există însă metode simple și eficiente pe care orice apicultor le poate aplica pentru a-și salva efectivele, dar și pentru a le ajuta să supraviețuiască următoarele 9 luni până la primul cules de nectar din aprilie.
Nu doar oamenii și animalele suferă de pe urma căldurii excesive, ci și albinele, principalele viețuitoare care asigură polenizarea. Albinele, asemenea oricărei ființe, suferă de stres termic și deshidratare în lipsa unei ventilări corespunzătoare a stupului.
Mecanismul de termoreglare a temperaturii în stup este similar aerului condiționat din locuințe. Pe lângă o temperatură optimă de 37 de grade Celsius în stup, albinele au nevoie și de suplimente de hrană și minerale.
Hidratarea se face seara, când temperatura de afară mai scade, nu doar cu apă în recipiente așezate în vecinătatea stupului, ci și cu soluții din apă, zahăr și minerale.
De la jumătatea lunii iulie, în culturile agricole nu prea mai sunt plante care să conțină nectar, prin urmare plantarea arborilor meliferi le va ajuta pe albine să culeagă nectar pentru perioada în care nu vor avea ce culege.
Luna iulie este pentru albine perioada de înmulțire. Dacă nu sunt hidratate și alimentate cu proteine, dacă nu au stupi ventilați și sursă de nectar, vor supraviețui cu greu până în aprilie, când este de obicei primul cules.