Secetă pedologică extremă! Culturi agricole, în pericol din cauza lipsei apei din sol

Secetă pedologică extremă! Culturi agricole, în pericol din cauza lipsei apei din sol

Temperaturile crescute și iarna atipică, slabă în precipitații, au făcut ca seceta pedologică să se adâncească în județul Buzău. Lipsa ploii din perioada semănatului și a zăpezii, în prima jumătate a iernii, dar și căldurile nefirești din această săptămână, care evaporă mica rezervă de apă din sol, sunt motive reale de îngrijorare pentru fermierii din județ.  

Cei mai afectați de lipsa precipitațiilor din toamnă dar și de lipsa zăpezii, în prima jumătate a iernii, sunt fermierii din comunele Balta Albă și Vâlcelele. Precipitațiile de săptămâna trecută au fost binevenite, dar nici pe departe suficiente, spun fermierii din zona de nord est a județului.

Mai grav este că iarna, care este abia la jumătate, și-ar putea arăta oricând colții. Georgian Calotă, fermier din comuna Balta Albă, susține că are mari emoții, deoarece un îngheț, în următoarele săptămâni ar compromite culturile înființate în toamnă. Iar o distrugere a culturii de grâu ar fi extrem de păguboasă, deoarece ar veni după un an 2022 extrem de slab pentru agricultori.

La rapiță, dezastrul este și mai evident. Plantele s-au dezvoltat normal în primele luni de la însămânțare, însă lipsa apei din pământ și temperaturile nefirești de mari le-au uscat. Din cauza anomaliilor meteorologice, plantele sălbatice au năpădit suprafețele arate în toamnă iar fermierii sunt nevoiți să intervină cu tractoarele.

Seceta pedologică afectează de mai mulți ani zona de câmpie a județului Buzău. Agricultorii de aici au suferit, anul trecut, pierderi uriașe la culturile de grâu, porumb și floarea soarelui. Seceta se resimte cel mai acut în Câmpia Râmnicului, la granița dintre Buzău și Brăila, unde lacul Amara a secat complet iar Balta Albă a rămas parțial fără apă. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și