Se cere declararea „stării de calamitate”. Fermierii din Buzău spun că seceta le-a lăsat pagube uriașe

Se cere declararea „stării de calamitate”. Fermierii din Buzău spun că seceta le-a lăsat pagube uriașe

Diferenţele de temperatură, seceta pedologică şi vântul puternic au produs pagube însemnate cultivatorilor de grâu din județul Buzău. Acesta este motivul pentru care conducerea Direcției Agricole Județene Buzău i-a solicitat prefectului Daniel Țiclea să declare Buzăul „județ calamitat”.

Cosmin Florea, directorul instituției, a făcut anunțul chiar la debutul ședinței de astăzi a Colegiului Prefectural.

Prefectul de Buzău, Daniel Ticlea, a luat act de solicitarea șefului Direcției Agrigole Județene. Reprezentantul Guvernului în județ a declarat că e dispus să demareze cât mai curând procedurile legale în acest sens.  

„Stare de calamitate” se poate declara în localităţile sau judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de culturi agricole este compromisă, din cauza secetei pedologice sau ai altor factori. Din relatările fermierilor buzoieni, sunt zone în nord-estul județului unde culturile de toamnă sunt afectate aproape total.

Dacă Buzăul va fi declarat județ calamitat, fermierii afectaţi de secetă pot depune înştiinţări cu privire la suprafeţele afectate, în perspectiva obţinerii unor despăgubiri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și