Savoare aritocratică. Cafeaua „Marghiloman” renăscută la Buzău

Savoare aritocratică. Cafeaua „Marghiloman” renăscută la Buzău

A șaptea ediție a „Zilelor Alexandru Marghiloman” a prilejuit redeschiderea Casei de Oaspeți și a grajdurilor reabilitate de pe domeniul aristocratic „Alexandru Marghiloman” din Buzău. Urmașa familiei, doamna Irina Vlăducă-Marghiloman, strănepoata marelui om politic buzoian, a relansat celebra „marghilomană”, cafeaua  cu savoare franțuzească, preparată turcește. Banii obținuți din vânzarea produsului vor fi donați copiilor din România bolnavi de cancer.

Legenda „marghilomanei” a pornit de la o partidă de vânătoare când Alexandru Marghiloman, binecunoscutul om politic, jurist, moșier și mare consumator de cafea a cerut să i se prepare una chiar în timpul vânătorii.

Marghilomana este de fapt o cafea turcească adaptată condițiilor de „campanie” și fiartă cu rom sau cu coniac, la nisip.

Strănepoata marelui om politic, Irina Vlăducă – Marghiloman, și-a propus să readucă în actualitate celebra cafea, așa cum era ea în perioada interbelică.

În acea vreme, „Capșa”, era cafeneaua de pe Calea Victoriei, unde elita politică și artistică bucureșteană comanda frecvent „un marghiloman” sau „o marghilomană” savuroasă.

Trusa pentru prepararea cafelei Marghiloman a fost patentată la OSIM iar componentele sale – caseta din stejar, cognacul franțuzesc, cafeaua din Yemen și ceștile din porțelan – provin de la familii din mai multe zone ale lumii.

Prepararea cafelei se face în ibrice speciale pe nisip de cuarț încălzit de un aparat, de asemenea special.

Toți banii obținuți din comercializarea produsului „Cafeaua Marghiloman” vor fi donate în întregime copiilor din România bolnavi de cancer, prin „Asociația Alexandru Marghiloman”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și