Vom găsi la tarabele din piețe, în curând, praz sălbatic cu aromă de usturoi, salată picantă cu iz de muștar, diverse flori comestibile sau un soi de leuștean uriaș și cu intens aromat. Acestea sunt câteva dintre verdețurile descoperite sau aclimatizate, în ultimii ani, de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.
Acesta este un soi de praz dar cu gust de usturoi. A fost descoperit de către cercetătorii buzoieni printre plantele sălbatice din Pădurea Crâng. Sunt comestibile atât frunzele, cât și cățeii. Combină aroma de praz cu cea de usturoi și au gust ușor picant.
Cercetătorii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale vor să înmatriculeze această plantă ca fiind genotip exclusiv românesc. O vor prezenta, în premieră, la un important congres european de horticultură.
O altă noutate în portofoliul unității de cercetare din Buzău este salata picantă, obținută prin încrucișarea mai multor soiuri. Aduce la gust cu muștarul, astfel că poate fi garnitura perfectă pentru mâncărurile mai grețoase, spun cercetătorii care o studiază.
Cercetătorii au reușit să aclimatizeze și leușteanul uriaș, care poate atinge și doi metri înălțime. Are o aromă mult mai puternică decât soiul tradițional.
Pe lângă proprietățile nutritive, verdețurile pot da o savoare aparte diverselor preparate culinare. Clienții din piețe abia așteaptă să încerce noutățile pregătite de cercetătorii Bănciide Gene din Buzău.
Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au reușit să aclimatizeze și un soi de cimbru cu aromă de lămâie și frăguțe, dar și mai multe varietăți de flori comestibile, precum crizantema. Unele dintre aceste plante ar putea fi comercializate în următorii ani.