Publicat la: 21.06.2017. 18:10 / 2.560 views

SALARII DE MIZERIE ÎN CERCETARE. UN CERCETĂTOR CÂŞTIGĂ CÂT UN MUNCITOR NECALIFICAT

Au inventat pepeni cu gust de kiwi sau vanilie, au omologat castraveţi pentru diabetici sau tomate cu puf şi au introdus în culturi zeci de legume îmbunătăţite. Aceste minuni ale agriculturii sunt opera cercetătorilor Staţiunii Experimentale din Buzău. Este greu de crezut că munca lor nobilă este remunerată precum cea a unui muncitor necalificat, cu salariul minim pe economie.

cercetare 4 cercetatoare

Datorită cercetărilor de la “Experimentala” din Buzău, în câţiva ani, legumele şi fructele autohtone au prins forme şi arome dintre cele mai nebănuite. Avem tomate în formă de ardei sau de pere, castraveţi albi şi cu ţepi, recomandate diabeticilor. Au creat de-a lungul timpului mai multe soiuri de legume “exotice”, de la castravetele „grenadă”, sau cel cu gust de kiwi, până la pepenele cu gust de coniac sau roşia cu puf. Este incredibil dar adevărat că, în ciuda rolului lor în agricultura ţării, un sfert dintre cercetătorii Staţiunii Legumicole încasează la sfârşitul lunii salariul minim pe economie. Elena este una dintre tinerele cercetătoare ale instituţiei. Practică meseria mai mult din pasiune, pentru că avantajul material este unul umilitor. 

Pentru un salariu minim pe economie lucrează un sfert dintre cei zece specialişti ai Staţiunii de Cercetare. Ajung la un salariu decent, de 3.000 de lei net lunar abia după 35 de ani vechime, toate gradele profesionale obţinute şi numeroase lucrări ştiinţifice publicate.

Nici măcar zilierilor din grădinile Experimentalei nu le vine să creadă că au salarii egale cu cei care trudesc cu mintea în laboratoarele staţiunii de cercetare.

Mii de legumicultori din toată ţara folosesc, de ani buni, în grădinile lor seminţe cumpărate de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău. Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a fost înfiinţată în aprilie 1957, sub numele de Staţiunea Experimentală. Este o unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe, cu preocupări actuale în ameliorare unor specii de tomate, ardei, castraveţi, ceapă, varză de toamnă, salată, fasole pitică şi pătlăgele vinete. Instituţia are în structura sa un număr de peste 60 de angajaţi, dintre care 10 sunt cercetători în horticultură. Fondul de salarii este asigurat exclusiv din resurse proprii, mai precis din producerea şi vânzarea de seminţe, răsaduri sau legume, pentru că statul nu prevede un beget de salarizare pentru acest segment. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!