S-A STABILIT STRUCTURA ORGANIZATORICA A BANCII DE GENE. ORGANIGRAMA PREVEDE 12 POSTURI

S-A STABILIT STRUCTURA ORGANIZATORICA A BANCII DE GENE. ORGANIGRAMA PREVEDE 12 POSTURI

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a semnat, miercuri dimineata, ordinul privind structura organizatorica a Bancii Nationale de Gene pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale, institutie care va fi infiintata dupa ce guvernul a emis, joia trecuta, un ordin in acest sens. Directorul noii institutii va fi cercetatorul buzoian Costel Vanatoru.  Pe langa acesta, organigrama mai prevede inca 12 posturi.

statiune 1  statiune 3

Proiectul privind aceasta Banca de Gene dateaza din anul 2017 si va consta in infiintarea la Buzau, printr-o investitie de 6 milioane de euro, a unui centru in care sa fie stocate toate soiurile de legume, plante medicinale si aromatice, atat din tara, cat si din strainatate. Noua unitate va fi subordonata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si va functiona sub coordonarea specialistilor de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau. De notat este faptul ca, in momentul de fata, in Romania exista o singura banca de gene, la Suceava.

In prezent, la Statiunea de Cercetare Legumicola din Buzau sunt depozitate peste 10.000 de soiuri de legume si plante medicinale. Dintre acestea, 3.000 sunt ardei si rosii care au disparut din piete. Cercetatorii buzoieni au recuperat semintele si pot fi plantate din nou, insa au nevoie de conditii speciale de crestere dar mai ales de o banca de gene. Noua unitate va functiona sub coordonarea specialistilor de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau, ai carei cercetatori au deja rezultate deosebite si in aclimatizarea unor specii de plante exotice, folosite in industria farmaceutica.

„Avand in vedere ca in acest moment nu exista program national de conservare a resurselor genetice, s-au pierdut foarte multe soiuri, foarte multe creatii romanesti au disparut sau o parte dintre acestea au ajuns sa fie gestionate de alte banci de gene din lume, Banca va contribui la pastrarea si valorificarea patrimoniului genetic autohton la standardele stiintifice (…) Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat in acest mpment la Statiunea de cercetare legumicola Buzau si de pe cuprinsul tarii, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale si aromatice pe cale de disparitie”, se arata in nota de prezentare a hotararii de guvern cu privire la infiintarea Bancii de Resurse Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Vegetale Buzau.

Documentul citat argumenteaza si localizarea investitiei la Buzau prin  traditia existenta, fiind cel mai vechi bazin legumicol din tara in care activeaza din anul 1957 Statiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau si, totodata, prima unitate de cercetare de profil din Romania care detine cea mai bogata colectie de germoplasma din Romania, compusa din peste 10.000 de genotipuri. (Mirela Copariu)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și
Actualitate

Tablou complicat, în Cupă

14.05.21 15:35 Ultima modificare 14.05.21 18:48

A fost stabilit țintarul Cupei României la handbal masculin, ediția 2021, competiție care se va derula pe repede înainte, într-o singură săptămână. Vor fi trei…