Primele roșii autohtone produse în solarii vor ajunge în piețe chiar înainte de Paște, însă prețul lor va fi mai piperat. Din cauza gerului din această perioadă, producătorii se confruntă cu costuri mari pentru încălzirea solariilor, ceea ce va genera scumpirea legumelor.
Mircea Tatu, legumicultor din Cochrleanca, a înființat în decembrie cultura de roșii timpurii. Plantele au deja pătlăgele formate și, în câteva săptămâni, ar trebui să înceapă să se înroșească. Până atunci, însă, tomatele mai au nevoie de multă căldură pentru a asigura o recoltă de calitate.
Tomatele cultivate în solarii încălzite implică investiții semnificative, spune legumicultorul buzoian. Cele mai mari costuri sunt cu fertilizarea, care se face natural, cu ajutorul bondarilor, irigarea plantelor, dar mai ales cu încălzirea solariilor, necesară pentru menținerea unei temperaturi de minimum 29 de grade Celsius. Toate cheltuielile se vor reflecta în prețul primelor tomate pe care le va livra în piețe.
Fermierul buzoian cultivă tomatele în șase solarii, care se întind pe circa 4.000 de metri pătrați. Sunt conectate prin conducte la două centrale termice pe bază de cocs, care funcționează fără oprire de mai bine de două luni.

Centralele care mențin temperatura ridicată în solariile lui Mircea Tatu au ars deja 40 de tone de combustibil solid, în valoare de circa 80.000 de lei.
Creșterea prețurilor este așteptată să afecteze nu doar roșiile, ci și alte legume sensibile la temperaturi scăzute, iar consumatorii vor resimți majorările în perioada sărbătorilor.
Micii producători de legume care nu dispun de instalații de încălzire în solarii sunt nevoiți să găsească soluții alternative. Fermierul George Fifere, de exemplu, a plantat ceapă și salată verde într-un solar unde va menține temperatura optimă cu ajutorul unor calorifere electrice.

În solariile din România, până la primăvară, se cultivă legume rezistente la frig, precum salata verde, ceapa verde și spanacul, dar și roșii timpurii sau castraveți, în spațiile încălzite. Producătorii se adaptează condițiilor, folosind sisteme de încălzire sau specii care suportă temperaturi mai scăzute.