(VIDEO) Prima femeie pe bancnotă, visul râmnicencei Janina Nectara

(VIDEO) Prima femeie pe bancnotă, visul râmnicencei Janina Nectara

De Ziua Națională, va intra în circulație o nouă bancnotă. Are valoarea de 20 de lei și înfățișează, în premieră, chipul unei personalități feminine din istoria României: eroina Ecaterina Teodoroiu. Puțini știu, însă, că bancnota emisă de BNR este rezultatul unei campanii publice promovate de râmniceanca Janina Nectara. Astăzi, Guvernatorul Mugur Isărescu a prezentat noua bancnotă.

Începând cu data de 1 decembrie, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. BNR a ajuns să emită această bancnotă în urma unei campanii initiate de râmniceanca Janina Nectara, jurnalist și blogger de modă. FEMEI PE BANCNOTE a fost denumită Campania căreia s-au alăturat mai multe vedete din România și a cunoscut un impact uriaș în rândul publicului larg.

Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer din armata română și unul dintre eroii Primului Război Mondial, pierzându-și viața în timpul bătăliei de la Mărășești, în vara anului 1917.

De altfel, pe reversul bancnotei este ilustrat Mausoleul de la Mărășești, monument comemorativ care constituie și astăzi una dintre cele mai importante mărturii ale luptei pentru Reîntregirea României.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și