Pomii fructiferi, afectați de ger. Migdalii, caișii, piersicii sunt cei mai vulnerabili

Pomii fructiferi, afectați de ger. Migdalii, caișii, piersicii sunt cei mai vulnerabili

Pomicultorii din Buzău sunt cu un ochi pe livadă și cu cealălalt pe prognoza meteo. Din cauza temperaturilor scăzute, pomii fructiferi ar putea fi afectați și asta ar însemna că tarabele din piețe ar putea rămâne fără fructe românești. Cei mai vulnerabili sunt migdalii, caișii, piersicii și nectarinii, pomi cărora le place căldura. Dacă vom avea la rând mai multe nopți cu ger, acești pomi rămân fără florile apărute deja pe ramuri și, automat, fără fructe.

Frigul din ultimele zile îi dă mari bătăi de cap acestui gospodar din comuna Breaza, care deține pomi fructiferi pe un teren din spatele gospodăriei sale. Lui Marin Lupu i-au înflorit, încă de luna trecută, toți piersicii, caișii, nectarinii și migdalii din grădină. Temperaturile scăzute din această periadă îi dau însă motive de îngrijorare. Piersicii, caișii și nectarinii sunt cei mai sensibili la ger, deoarece au deja flori pe ramuri. Sunt amenințate însă și alte specii, dacă vom mai avea nopți foarte reci.

Rareș Pândaru, coordonatorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Istrița, ne explică efectul înghețului asupra pomilor fructiferi, pe un corcoduș suferind.
Există soluții pentru protejarea livezilor împotriva înghețului târziu, însă foarte costisitoare. Printre ele găsim utilizarea unor compuși chimici care, prin ardere, generează un fum cald, protector, a unor aeroterme foarte mari sau folosirea unor instalații de stropire.
Riscul necrozării mugurilor florali este cu atât mai mare cu cât temperaturile negative se mențin atât noaptea cât și ziua, timp de peste 48 de ore. Un astfel de episod ar putea provoca daune de până la 70 la sută pomilor fructiferi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și