Poetul Grigore Vieru, omagiat la Rm. Sărat. Actorul Dorel Vișan, prezent la manifestările dedicate bunului său prieten

Poetul Grigore Vieru, omagiat la Rm. Sărat. Actorul Dorel Vișan, prezent la manifestările dedicate bunului său prieten

Municipiul Rm. Sărat a găzduit, astăzi, un eveniment cultural de excepție, dedicat marelui poet Grigore Vieru, la 89 de ani de la nașterea sa. Manifestările dedicate vieții și operei poetului basarabean au avut loc la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”.

La evenimentul de astăzi au ținut să participe zeci de personalităi din lumea culturală națională, oficialități locale și județene, oaspeți din Basarabia dar și numeroși elevi râmniceni.

Invitat special al manifestării a fost celebrul actor Dorel Vișan, de altfel prieten bun cu poetul Grigore Vieru.
Generalul în rezervă Mircea Chelaru – fost șef al Armatei Române, personalitate care militează de zeci de ani pentru unirea Basarabiei cu România – a fost un alt invitat de marcă al manifestării de la Rm. Sărat.

Declarat, post-mortem, cetățean de onoare al municipiului Rm. Sarat, Grigore Vieru a fost un promotor consecvent al idealurilor naţionale ale românilor din stânga Prutului, luptând pentru oficializarea limbii române în Basarabia, dar și pentru reunirea ei cu „patria-mamă”, România.
Grigore Vieru a iubit tot ce înseamnă românesc! Poetul declara, într-un interviu, că cea mai fericită zi din viața sa a fost aceea când, în 1973, a trecut Prutul și a pășit pentru prima dată pe pământ românesc.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. Este autorul mai multor volume de versuri, iar opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, dar şi în alte limbi. Grigore Vieru s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.
Evenimentul de astăzi a fost organizat de Primăria municipiului Râmnicu Sărat, prin Centrul cultural „Florica Cristoforeanu”, în colaborare cu Primăria Podgoria, Școala Gimnazială Podgoria, Școala ,,Constantin Brâncoveanu” din Râmnicu Sărat și Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și