PICNIC LA CONAC. COSTUME DE EPOCĂ ŞI CAFELE „MARGHILOMAN”

PICNIC LA CONAC. COSTUME DE EPOCĂ ŞI CAFELE „MARGHILOMAN”

Cu mai bine de o sută de ani în urmă, la palatul Marghiloman veneau în vizită mari personalităţi ale vremii, atrase de frumuseţea locului şi de găzduirea ireproşabilă. Printre oaspeţi s-au numărat şi Regele Ferdinand şi, mai ales, Regina Maria, care era cucerită de frumuseţea parcului de peste 22 de hectare, de luxul vilei Albatros şi de caii de rasă ai boierului buzoian.

marghiloman picnic 3Manifestările dedicate omului politic buzoian Alexandru Marghiloman au culminat astăzi cu o zi în care invitaţii au petrecut ca în vremurile bune.

Cu peste o sută de ani în urmă, la palatul Marghiloman veneau oaspeţi de mare clasă, încântaţi de frumuseţea domeniului întreţinut cu multă grijă de Alexandru Marghiloman, „lordul valah”.

Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost oaspeţi la Buzău, unde Regina a revenit de mai multe ori, fermecată de parcul imens cu heleşteu, de caii de rasă şi de luxul stilat din vila Albatros.

Primăria a organizat astăzi în parcul Marghiloman o zi care să amintească de vremurile bune, în care aici aveau loc adevărate acte de cultură.

Ziua a început cu o conferinţă dedicată personalităţii deosebite a marelui om politic buzoian, semnatarul documentului Unirii Principatelor Române, în calitate de prim-ministru al României.

Invitaţii au asistat apoi la un adevărat regal de muzică clasică.

Pentru că ziua a fost frumoasă, de adevărată primăvară, oaspeţii au fost invitaţi la un picnic pe pajiştea din faţa Vilei Albatros, străjuită de statuia lui Alexandru Marghiloman.

„Marghilomana”, cafeaua inventată de stăpânul conacului care, aflat la vânătoare şi neavând apă la îndemână, a fiert cafeaua în coniac, a fost vedeta momentului.

Irina Vlăduca-Marghiloman, strănepoata stăpânului domeniului, a îndeplinit rolul de gazdă, cu naturaleţea şi nobleţea strămoşilor săi.

Evenimentul de astăzi a dovedit cu prisosinţă că domeniul Marghiloman poate deveni cu adevărat Centrul Cultural al Buzăului şi o destinaţie atractivă pentru turiştii români şi străini. (Corneliu Floriceanu)

Publicat de: Editat de:
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și