PE MARGINEA PRĂPASTIEI. O CASĂ DIN RĂTEŞTI A RĂMAS SUSPENDATĂ DEASUPRA HĂULUI

PE MARGINEA PRĂPASTIEI. O CASĂ DIN RĂTEŞTI A RĂMAS SUSPENDATĂ DEASUPRA HĂULUI

Prea multă apă! Prea multă ploaie care a îmbibat pământul până la saturaţie şi l-a înmuiat ca pe o clisă.

casa 01Apa Buzăului este crescută la rându-i şi sapă abitir la baza malului pe care sunt aşezate mai multe gospodării din Răteşti. Pământul a luat-o la vale şi, odată cu el, s-au mişcat şi drumul, grădinile şi acareturile oamenilor.

În zona Răteşti – Cojani din comuna Berca locuinţele de pe marginea drumului DJ 203L sunt în pericol de a o lua la vale împreună cu pământul care mişcă spre albia Buzăului.

Situaţia este gravă iar Primăria Berca nu dispune de banii necesari intervenţiei. S-a cerut intervenţia lefilor judeţului pentru a se obţine fondurile necesare de la Guvern.

Cea mai simplă şi mai ieftină soluţie de moment ar fi conform primarului abaterea râului Buzău pe cursul vechi cu ajutorul unor utilaje de mare capacitate. După aceea ar putea fi construite diguri şi s-ar începe consolida terenului pentru oprirea alunecării.

Cu mulţi ani în urmă, apa Buzăului curgea pe alt făgaş, pe lângă comuna Unguriu şi nu ameniţa acest mal. De aceea, oamenii şi-au construit case aici. Unii au case vechi de peste 65 de ani, moştenite de la părinţi.

Acum pământul fuge la vale şi oamenilor le se tem că vor pierde agoniseala de o viaţă. Le e teamă că vor pieri şi ei odată cu casele lor.

Gospodăria cea mai afectată până acum este aşezată chiar la marginea drumului DJ 203L. Din stradă casa pare a fi în regulă, este o clădire măricică şi bine întreţinută.

RATESTIDin curte… perspectiva se schimbă dramatic. Toată partea din spatelei casei s-a prăbuişit cu coteţe de păsări, cu leasa de porumb şi cu cocina porcilor. Toate sunt căzute cu câţiva metri mai jos iar portiţa pe unde se intra în grădină, conduce acum direct în hău. Încăperea unde se află baia atârnă cam un sfert deasupra prăpastiei, sprijinită cu popi metalici iar magazia mai are puţin şi se duce şi ea după celelalte acareturi.

Tanti Steliana nu ştie încotro să o apuce. Îi este teamă să nu o ia şi restul casei la vale. Ar pleca de acolo dar nu are unde.

Ploile care nu mai contenesc amplifică continuu eroziunea solului, în acelaşi timp cu apa învolburată a râului Buzău, care roade la baza malului.

Dacă nu vor fi luate măsuri de urgenţă pentru stoparea fenomenului, este foarte posibil ca situaţia gravă de la Răteşti să se transforme într-o tragedie.

Şi asta se poate întâmpla şi din cauză că decidenţii se mişcă mult mai încet decât natura şi că banii care ar trebui salveze peste 10 gospodării de oameni sunt atât de greu de găsit în această ţară în care se cheltuie mult şi fără rost pe tot felul de nimicuri.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și