Paradoxul Caragele. Localnicii stau pe un uriaș zăcământ de gaze dar se încălzesc cu lemne

Paradoxul Caragele. Localnicii stau pe un uriaș zăcământ de gaze dar se încălzesc cu lemne

Subsol bogat, case reci. Este realitatea trăită de locuitorii mai multor comune din Bărăganul buzoian, care-și încălzesc gospodăriile cu lemne, deși stau pe cea mai mare rezervă de gaze naturale din România. Vorbim despre zăcământul de la Caragele, cel mai mare de acest tip din România, care aduce peste 7% din producția Romgaz.

Satul Caragele se află deasupra celui mai valoros zăcământ de gaze naturale din România. A fost descoperit în anul 2013 și se întinde pe o suprafață vastă. Extragerea gazelor a început în 2017, dar localnicii din zonă nu au avut încă acces la această resursă. 

De peste un deceniu, tot aud promisiuni că autoritățile vor aduce gazul și în gospodării, însă oamenii se încălzesc în continuare ca pe vremuri. Sunt nevoiți să cumpere lemne cu mulți bani sau să adune crengi pentru a supraviețui iernilor reci, așa cum o vedem pe această femeie.

Zăcământul de la Caragele se află adânc sub teritoriul comunelor Luciu, Largu, C.A. Rosetti, dar și altor localități din sud-estul județului Buzău. Gazele extrase sunt transportate prin conducte uriașe către stațiile de prelucrare și rețeaua națională. Însă, în satele de deasupra zăcământului, lipsesc micile conducte care ar putea aduce gazul la ușile gospodăriilor. Bătrânii și bolnavii sunt cei mai afectați. 

Tanti Stela, o femeie de 86 de ani din comuna Largu, așteaptă cu speranță să scape de grija lemnelor și de efortul de a menține căldura în casă. Ea povestește că, de când era copilă, satul ei a avut de suferit în iernile grele, când gospodarii rămâneau fără lemne încă de la jumătatea sezonului rece.

Autoritățile promit că aceste investiții ar putea aduce și beneficii pentru localnici, dar speranțele sunt amânate până cel puțin în 2027.

Din sursa Caragele, se extrag gaze naturale care ajută România să devină independentă energetic. De curând, a fost forată o nouă sondă de mare adâncime, iar alte lucrări pentru extinderea zăcământului sunt în curs.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și