PAGUBE IMENSE, ÎN URMA PRECIPITAŢIILOR: ZECI DE GOSPODĂRII INUNDATE, DRUMURI SURPATE, UN DISPĂRUT

PAGUBE IMENSE, ÎN URMA PRECIPITAŢIILOR: ZECI DE GOSPODĂRII INUNDATE, DRUMURI SURPATE, UN DISPĂRUT

Natura a reuşit în numai câteva ore să dea peste cap cursul vieţii a sute de persoane din zona de munte a Buzăului. DJ 203K a fost fracturat în zona Mânzaleşti-Lopătari, zeci de gospodării au fost inundate, traficul a fost întrerupt timp de mai multe ore pe DN 10 iar accesul în satele izolate din cauza surparii DJ 203K se face numai pe rute ocolitoare. Autorităţile au demarat şi o operaţiune de cautare a unui bătrân din Păltineni, dispărut aseară.

inundatii 4  inundatii 3

Încă de ieri dimineaţă, nivelul mare al precipitaţiilor făcuse pagube importante, în zonele Nehoiu, Chiliile, Lopătri şi Tisău. Zeci de gospodării au fost timp de mai multe ore sub ape, în timp ce efective importante dizlocate de autorităţi în zonă încercau din răsputeri să diminueze efectele precipitaţiilor extreme. Peste 230 de jandarmi, poliţişti şi pompieri, ajutaţi de zeci de voluntari, au acţionat cu zeci de pompe pentru scoaterea apelor din curţi şi anexe.

Precipitaţiile şi aluviunile căzute de pe versanţi au format o viitură pe râul Slănic. Apele au rupt mai multe porţiuni din DJ 203K. Pentru câteva ore, satele din comunele Mânzăleşti şi Lopătari au fost izolate. Între timp, au fost identificate căi de acces ocolitoare, pentru ambulanţă şi pompieri.

inundatii 1  inundatii 2

Tot ieri, circulaţia a fost închisă timp de 3 ore, pe DN 10, din cauza volumului imens de aluviuni căzut de pe versanţi. Chiar şi după reluarea traficului, echipaje de la Drumuri Naţionale au lucrat, inclusiv noaptea, pentru a menţine drumul circulabil.

Autorităţile se confruntă şi cu dispariţia unui octogenar din Păltineni. Într-o primă etapă, echipele de căutare au cercetat zona din vecinătatea locuinţei bătrânului, areal în care s-au înregistrat mai multe căderi de torenţi. La ora actuală, 22 de jandarmi, poliţişti şi lucrători ISU îl caută pe bărbatul dispărut. Echipele de căutare sunt asistate şi de localnici dar şi de rudele octogenarului.

Autorităţile locale din zonele afectate urmează să trimită către Prefectură primele evaluări ale pagubelor produse de potopul de ieri. Un raport al Instituţiei Prefectului va fi trimis, apoi, către Guvern. Aleşii de la centru vor stabili cuantumul fondurilor necesare refacerii infrastructurii şi eventualelor despăgubiri. (Andrei Solomon)

Publicat de: Editat de:
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și