Publicat la: 08.05.2019. 18:28 / 727 views

OSEMINTE DESCOPERITE LA ARHIEPISCOPIE. IPJ REFUZĂ SĂ OFERE UN PUNCT DE VEDERE

În timp ce efectuau săpături chiar lângă Palatul Arhiepiscopal, câţiva muncitori au găsit mai multe oseminte umane, vechi de câteva sute de ani. La faţa locului au ajuns poliţiştii de la criminalistică, dar şi specialişti de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Direcţia pentru Cultură. Pentru lucrarea respectivă nu au fost respectate normele impuse de legislaţie atunci când vine vorba despre monumentele istorice, însă reprezentanţii IPJ refuză să ofere orice punct de vedere.

santier episcopie 4Muncitorii au găsit într-o groapă pe care o săpau chiar în apropierea Palatului Arhiepiscopal mai multe oseminte umane. Oamenii au încetat imediat lucrul şi au anunţat Poliţia. La faţa locului au ajuns atât poliţişti de la Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Buzău, cât şi reprezentanţi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi ai Direcţiei de Cultură Buzău. Specialiştii de la Muzeu au întocmit un raport şi urmează să tragă concluziile.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru lucrarea pe care o efectuau, reprezentanţii Arhiepiscopiei ar fi avut nevoie de un aviz din partea Direcţiei de Cultură Buzău, însă nu s-a făcut nicio solicitare în acest sens.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei nu au fost de acord cu oferirea unui interviu jurnaliştilor, însă au emis un comunicat de presă: “Ca urmare a unei probleme apărute la instalaţia de alimentare cu apă din reţeaua publică a Centrului eparhial, ce a determinat oprirea apei, în data de 4 mai 2019, trei muncitori din cadrul unei echipe care lucrează la Muzeul bisericesc din incintă au efectuat săpături, la o adâncime de 1.20 m, în locul unde s-a presupus a fi avaria, descoperindu-se câteva oseminte umane. Potrivit legii, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a anunţat imediat Poliţia, care s-a deplasat la faţa locului, alături de reprezentanţi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Buzău. Astfel, s-a dispus acoperirea cu nisip şi pământ a perimetrului săpat, iar osemintele respective au fost ridicate de organele abilitate. În concluzie, din partea instituţiei noastre a fost vorba de o intervenţie generată de forţa majoră – în condiţiile în care Arhiepiscopia nu beneficiază de apă potabilă – şi nu de o lucrare propriu-zisă, a cărei complexitate presupune anumite demersuri legale; pentru aceasta, se va întocmi un proiect tehnic şi se vor solicita toate avizele necesare.”

Surse din rândul anchetatorilor susţin că în cauză a fost deschis dosar penal, însă conducerea IPJ Buzău a refuzat să ofere un punct de vedere cu privire la acest subiect. Fragmentele de oseminte umane au fost trimise de către oamenii legii la Institutul de Medicină Legală Bucureşti, pentru a fi expertizate. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!