Miere fără preț. Apicultorii au stocat mierea de salcâm

Miere fără preț. Apicultorii au stocat mierea de salcâm

Și anul apicol care s-a încheiat a fost unul cu producție mică, mai ales din cauza secetei prelungite. Nu numai cantitățile de miere au fost mici, ci și prețul acesteia a scăzut față de anii anteriori. Din acest motiv, cresătorii de albine au preferat să stocheze mierea de salcâm, decât să o vândă în pierdere.

Anul apicol 2022, care tocmai s-a încheiat, se poate adăuga șirului de ani anteriori, care au pus multe probleme apicultorilor buzoieni, în special celor care nu au un număr mare de stupi.

Vara este anotimpul în care albinele își încep culesul și carea fost caracterizată prin  schimbări brusce de temperatură, ceea ce a influențat puternic culesul, mai ales la floarea-soarelui,  când, în loc de trei săptămâni, au putut fi folosite doar 8 zile.

Unii dintre apicultorii cu experiență au renunțat deja la activitatea apicolă sau și-au găsit servicii și se ocupă în paralel de creșterea albinelor.

Prețurile la miere, la fel ca și cantitățile, sunt în scădere față de anii anteriori, atât la mierea convențională, cât și la cea ”bio”.

Anul acesta, agricultura a avut mult de suferit din cauza secetei prelungite, care a calamitat suprafețe întinse și care a produs pagube și apicultorilor.

În țară, mierea este preluată de la stupari de 6-7 procesatori, care o exportă și care stabilesc prețul de achiziție.

Apicultorii și-au pregătit stupii pentru iernat, asigurându-le adăpost familiilor de albine și hrana necesară pentru a supraviețui anotimpului rece.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și