Mai puțină și mai scumpă. Varza de Buzău, afectată de seceta din toamnă

Mai puțină și mai scumpă. Varza de Buzău, afectată de seceta din toamnă

Gospodarii care au în plan să-și facă provizii de iarnă ar trebui să cumpere mai repede varza pentru murat, chiar dacă e încă destul de scumpă. Producția e mai mică decât în alți ani, se plâng legumicultorii, de vină fiind seceta și căldurile extreme, care au favorizat atacurile dăunătorilor. Legumicultorii de lângă Buzău se grăbesc să recolteze varza și o vând comercianților direct de pe câmp, de frică să nu vină vreo ploaie puternică, urmată de temperaturi nefirești, care ar distruge totul în câteva ore.

Pe un teren aflat la marginea orașului Buzău, în zona vechiului obor, legumicultorul buzoian Ion Mihai a plantat mai puțină varză, dar și mai târziu, deoarece temperaturile din mijlocul verii l-au ținut departe de terenurile încinse. Iar această problemă persistă de câțiva ani, din păcate.
Pe domnul Mihai l-am găsit în plină campanie de recoltare, ajutat de câțiva membri ai familiei. Pare dezamăgit, la o primă evaluare, după ce a văzut întinderea de frunze găurite sau făcute franjuri de numeroșii dăunători care au fost favorizați de vremea neobișnuit de caldă din această toamnă.

Grădinarii trebuie să facă slalom printre rânduri, pentru a găsi căpățânile bune de cules. Varza nu a crescut uniform, în toamna asta, tot din cauza climei capricioase. Verzele cât pumnul rămân neculese și ajung furaj pentru turmele de oi care vor intra pe tarla.

Grădinarii adună verzele în grămezi, după care le transportă la capătul rândului. Aici le cântăresc, apoi le încarcă în căruțele sau remorcile clienților. Pentru prima oară, domnul Mihai, ca mulți alți grădinari din zonă, a decis să vândă varza direct de pe câmp, pentru a câștiga timp. O vinde cu doi lei kilogramul și este convins că așa va fi tot sezonul.

După un an agricol dificil, legumicultorii menţin deocamdată un preţ destul de ridicat, între 2 şi 2,5 lei kilogramul la varză de Buzău. Ar putea fi la fel de scumpă în toată perioada în care este căutată pentru a fi pusă în butoaie.
Varza de Buzău este cea mai potrivită pentru pus la murat. E o varză zemoasă, dulce, fără fibră şi nervuri tari.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și