Astăzi, 25 octombrie, cu ocazia Zilei Armatei Române, deputatul Sorin-Titus Muncaciu, președinte interimar al AUR Buzău, a transmis un mesaj:
„În data de 25 octombrie, în fiecare an, celebrăm Ziua Armatei Române în cinstea zilei de 25 octombrie 1944, când Armata Română a eliberat Carei, ultima localitate românească pe care forțele horthysto-naziste o mai dețineau ca urmare a Diktatului de la Viena din 30 august 1940.
Armata Română a trecut în cele opt decenii de la momentul 25 octombrie 1944, prim mai multe transformări, însă, în ultimii 34 de ani, deși din 2002 am fost invitați să aderăm la NATO și din 2004 suntem membri NATO, Armata Română este într-o criză fără precedent, fiind subfinanțată (deși 2% din PIB, oficial merg la Apărare!), rezerviștii, veteranii și cei aflați în retragere fiind nedreptățiți la capitolul pensii militare, care sunt primele pensii de stat, introduse încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Pe 25 octombrie 2024, la opt decenii de când Armata Română și-a eliberat țara, rezerviștii români din structurile de apărare și ordine publică protestează în Piața Victoriei, în fața Guvernului României, pentru drepturile lor legale, încălcate abuziv privind soldele de grad și pensiile miliare.
Ei sunt cei care au construit diguri de apărare contra inundațiilor, au construit Transfăgărășan, cartiere de locuințe, canale de irigații, Canalul Dunăre -Marea Neagră și chiar Palatul Parlamentului!
Nici militarii în activitate nu o duc deloc mai bine, dotările și unitățile militare în care-și desfășoară activitatea nefiind la standardele normale. Urmăresc zilnic la televizor știri despre accidente cu tehnica militară veche (sunt camioane de transport care au depășit de 10 ani perioada de când trebuiau casate) sau incidente în poligoanele de exerciții unde muniția, armele (tehnica de luptă în general) sunt vechi și adesea, cu termenul de funcționare în norme de siguranță, de mult depășit.
Militarul profesionist de astăzi are contract, el este la dispoziția Armatei și Țării 7 zile din 7, 24 de ore din 24, dar este și soț, tată de familie și sprijin pentru vârstnicii din familile. El nu are voie să aibă afaceri private, să facă o altă activitate, să protesteze, dar veniturile sale sunt insuficiente și este obligat chiar să lucreze la negru în zilele când, legal, după misiune, are dreptul la odihnă. Nu își poate vedea copiii crescând zi de zi, nu poate sta alături de familie în evenimentele acesteia sau de Sărbători.
Militarii sunt primii chemați să intervină în caz de dezastre sau hazarde naturale. Ca deputat de Galați, prezent în mijlocul dezastrului lăsat de ultimele inundații care au afectat județul Galați, am fost prezent acolo și am văzut militarii români implicați în acțiunile de salvare și ecologizare, îndepărtare a consecințelor dezastrelor care au avut loc și din cauza ignorării de către autorități a infrastructurii de reziliență și de răspuns la dezastre. Nu contează că ei sunt poate întorși dintr-o misiune și sunt în refacere, convalescență sau timpul legal de odihnă!
Armata, alături de Biserică este una din instituțiile fundamentale în care românii au gradul de încredere cel mai ridicat. Armata înseamnă jurământ militar, ordin, misiuni, ordine, comandă, acțiune, control, deplasare de forțe, înzestrare, jertfa supremă, spirit de sacrificiu și de camaraderie.
În tradiția populară românească, se spunea „nu ești bărbat dacă n-ai făcut Armata!” pentru că Armata educa tinerii atât în spirit național, militar cât și pentru viața de zi cu zi, determinându-i să fie ordonați, punctuali, responsabili și să nu dea înapoi de la efort.
Gândul meu, ca deputat ales în Parlamentul României, se îndreaptă spre militarii activi, rezerviști, în retragere, spre veteranii (răniți și mari mutilați de război) din cel de Al Doilea Război Mondial, tot mai puțini, tot mai singuri și neajutorați, spre veteranii, răniții din teatrele de operații din Africa (Somalia, Angola), Asia (Irak, Afghanistan), Europa de Sud-Est (Balcani, Albania, Kosovo, Bosnia-Herzegovina) la care ei au participat de la începutul anilor 90 încoace, atât sub sigla ONU (Căștile Albastre) cât și sub cea a NATO.
La Mulți Ani, militarilor Armatei Române!”