De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat… și la propriu, și la figurat. Fermierii buzoieni spun că sunt nevoiți să țină prețurile ridicate, din cauza producției scăzute. Ei se plâng că nopțile sunt atât de reci, încât plantele stagnează și au ajuns să recolteze la jumătate din cât ar fi normal în această perioadă a anului.
Acest legumicultor din Buzău intră la cules după o pauză de trei zile în care a așteptat ca roșiile din solarii să prindă un pic de culoare. Legumele se coc mai greu, din cauza vremii neobișnuit de reci.
Plantele necesită o temperatură optimă de aproximativ 20-25 de grade Celsius pentru a se coace, ne explică tânărul fermier. La frig, procesele metabolice încetinesc. De asemenea, în zilele noroase, cantitatea de lumină disponibilă este redusă, ceea ce încetinește fotosinteza și, implicit, maturarea tomatelor.
De pe o suprafață de 1.600 de metri de solarii, se recoltează undeva la 700 de kilograme Culegătorii găsesc răzleț roșiile bune de recoltat. Abia reușesc să adune marfa pentru o livrare în piețele en-gros din București.

Recoltarea lentă generează efecte și în piețe. Aici, tomatele românești se vând la prețuri piperate, deși au peste o lună de când au apărut pe tarabe. În municipiul Buzău, cel puțin 10 lei costă kilogramul de roșii produse în solarii.
Și la castraveți se înregistrează decalaje mari la recoltat, din cauza frigului. Fermierii speră ca intervalul de vreme rece să treacă și să aerisească mai repede solariile, pentru că altfel legumele mucegăiesc pe plantă.