Legea mirosurilor, în dezbatere publică. Calvar pentru locatarii blocurilor cu pizzerie sau fast-food la parter

Legea mirosurilor, în dezbatere publică. Calvar pentru locatarii blocurilor cu pizzerie sau fast-food la parter

În nordul municipiului Buzăului, zona comercială e cuprinsă de un amestec de miresme. Mirosurile se succed unele după altele, pizza și pâine caldă, apoi shaorma, ceapă și grătare. Când se suprapun, însă, aerul devine sufocant și greu de suportat.

Dacă trecătorii par toleranți cu mirosurile din restaurante, zecile de locatari ai unui bloc turn de la parterul căruia funcționează un bistro și o pizzerie nu gândesc la fel.

Deși majoritatea localurilor sunt dotate cu ventilatoare puternice și hote de mare capacitate, mirosurile tot pătrund în apartamente.

Autoritățile au primit multe sesizări din partea asociației de proprietari, însă degeaba. Locatarii se descurcă singuri să reziste valului de mirosuri alimentare, peste care, la anumite ore, se adaugă izuri de canalizare și resturi putrezite din rampele de gunoi.

Avalanșa de sesizări a determinat-o pe ministra Mediului, Diana Buzoianu, să lanseze în dezbatere publică legea mirosurilor, care vizează, în primul rând, marii poluatori. Sunt incluși și proprietarii de ferme zootehnice, precum și administratorii platformelor de gunoi.

Legea mirosurilor obligă firmele, restaurantele, fermele zootehnice și platformele de gunoi să elaboreze planuri pentru gestionarea mirosurilor neplăcute. Autoritățile pot sancționa producătorii care nu respectă aceste reguli. Cetățenii pot contribui printr-un jurnal al mirosurilor, folosit pentru controale, iar evaluarea disconfortului olfactiv se face după frecvență, intensitate, durată, ofensivitate și locație.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și