După ce au sărbătorit împreună Unirea Principatelor Române la Centrul Muzeal ”IC Brătianu, buzoienii care au reușit să obțină invitații au asistat la un spectacol excepțional de muzică populară susținut de Zinaida Julea și Ansamblul ”Plăieșii”, din Republica Moldova. Pentru că numărul spectatorilor a fost mare, s-a organizat și un al doilea spectacol.
La sărbătoarea Unirii Principatelor Române, au participat și invitați de dincolo de Prut, care, cum e obiceiul la români, nu au venit cu mâna goală.
Împreună cu ei au venit și artiști de top din Chișinău, Ansamblul Etnofolcloric ”Plăieșii” și excepționala interpretă de muzică populară românească, Zinaida Julea.
Aceștia trebuiau să susțină un spectacol în sala mare a Consiliului Județean dar, ca urmare a solicitărilor buzoienilor, a fost adăugat încă un spectacol, pentru ca aceștia să se bucure de muzica lor.
Președintele CJ, Petre Emanoil Neagu a făcut oficialitățile de gazdă, i-a prezentat pe frații noștri din Republica Moldova și a deschis primul concert de muzică populară autentică.
Viceprimarul Chișinăului și cei doi pretori i-au salutat pe buzoieni, le-au urat ”La mulți ani!” de Mica Unire și i-au înmânat președintelui darurile de ospeție aduse din capitala Republicii Moldova, 8 volume din opera lui Eminescu și diplome de excelență.
Primii care au intrat în scenă au fost bărbații din Ansamblul Etnofolcloric ”Plăieșii”.
Publicul a rezonat de îndată ce a auzit melodiile interpretate cu mult suflet, melodii asemănătoare cu cele din folclorul nostru, unele dintre ele chiar din țara noastră, soră cu cea de peste Prut.
Melodiile moldovenești au încins atmosfera și au pregătit publicul pentru cea de-a doua parte a spectacolului, un recital excepțional, susținut de ”Doamna cântecului popular” din Republica Moldova, Zinaida Julea.
Zinaida Julea a cucerit publicul buzoian și la cele două festivaluri de la Monteoru, organizate anii trecuți de Consiliul Județean Buzău, împreună cu Primăria Chișinău.
Una dintre melodiile dragi sufletelor românilor de pretutindeni a fost dedicată de artistă lui Benone Sinulescu, plecat nu demult printre stele.
Dăruirea și emoția autentică cu care cântă Zinaida Julea s-au transmis și publicului din sală, care a cântat și a lăcrimat împreună cu ea.
Spectatorii au aplaudat din tot sufletul și, dacă ar fi avut loc, ar fi ieșit la o horă sau la o sârbă.
În afara sălii, alți spectatori care avuseseră șansa să ”prindă” o invitație, așteptau cu nerăbdare să intre la spectacol.
Și de astă-dată, evenimentu organizat de Consiliul Județean, cu ajutorul Muzeului Județean, a Teatrului ”George Ciprian”și a Centrului Județean de Cultură și Artă, a fost o reușită.
O sărbătoare care nu ar fi fost deplină dacă nu am fi petrecut-o împreună cu frații noștri din Chișinău.