Publicat la: 06.05.2019. 18:22 / 641 views

IMAGINI INCREDIBILE ÎN CIMITIRUL EVREIESC. PESTE NOAPTE AU APĂRUT BRAZDE DE CEAPĂ

Criza terenurilor din oraşe este atât de mare încât unii pun legume şi în cimitire. La Buzău, o mică parcelă cultivată cu ceapă verde lângă mormintele din cimitirul evreiesc a început să atragă atenţia trecătorilor. Îşi fac cruce şi se miră că cineva poate mânca legume produse într-un asemenea mod. 

ceapa cimitir 2Situat la ieşirea din oraş către Zona Industrială, Cimitirul Evreiesc din Buzău are o istorie de peste un secol. Trist este modul în care arată locul unde se odihnesc pe veci evreii din Buzău.. Pentru ca nimeni nu s-a mai îngrijit de lespezile, aleile şi clădirile aferente, cimitirul a fost năpădit de buruieni şi ciulini. Multe dintre pietrele funerare sunt sparte, zidul de caramidă abia mai rezistă iar faţada clădirii principale este scorojită. Ai zice că a fost abandonat, însă nu este deloc aşa. O mică grădină cu ceapă verde, stropită de curand, este dovadă că cineva merge periodic printre mormintele foştilor membri ai comunităţii evreieşti din Buzău. Parcela cu destinaţie agricolă se află chiar la intrarea în cimitir, în văzul tuturor trecătorilor.

Sigur, nu un membru al comunităţii iudaice din Buzău s-a apucat de grădinărit în cimitirul israelit, spun evreii din Buzău. Probabil este vorba despre un îngrijitor pus să aibă grijă de ansamblul funerar. Specialiştii ne asigură că ceapa cultivată printre morminte, chiar dacă ajunge la piaţă, nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Plantarea acestor legume într-un astfel de spaţiu este doar o problemă etică.

De-a lungul anilor, s-au perindat mai multi chiriaşi în localul de la intrarea în cimitirul israelit, care pe vremuri era capelă mortuară. Aici a locuit vreme de un deceniu o familie sărmană, ai cărei membri erau şi paznici şi îngrijitori ai mormintelor. Cimitirul va intra într-un amplu proces de reabilitare, cu fonduri ale comunitatii evreieşti din România. (Mirela Copariu)

Exista 1 Comentariu
Ce spun vizitatorii:

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!