Exponate originale, înlocuite cu replici? O soluție aparent bună, însă foarte costisitoare

Exponate originale, înlocuite cu replici? O soluție aparent bună, însă foarte costisitoare

Furtul recent al coifului de la Coțofenești, alături de trei brățări dacice, dintr-un muzeu din Olanda readuce în prim-plan problema securității patrimoniului. O soluție este crearea unor replici ale celor mai importante exponate, care să fie trimise în expoziții din țară sau străinătate, pentru a preveni furtul sau deterioarea pieselor originale.

Prezentarea în expoziții a unor replici nu este însă pe placul muzeografilor.

Muzeul Județean Buzău are în patrimoniu peste 77.000 de obiecte, iar circa 600 dintre ele sunt încadrate în categoria tezaur național. Dintre acestea, doar „Cloșca cu Puii de Aur” are o copie autorizată.

Acest tezaur a avut și el parte de o istorie tumultoasă. În 1875, a fost furat de către un student, însă a fost recuperat înainte de a fi topit.

Replica aflată la Buzău a fost solicitată în foarte multe rânduri pentru a fi prezentată în expoziții naționale și internaționale.

Potrivit legii, pentru realizarea unor copii ale obiectelor de tezaur, este nevoie de avizul Ministerului Culturii, iar acest procedeu să se realizeze fără ca obiectul original să fie alterat. Această replicare poate veni însă cu costuri foarte mari, cheltuieli greu de suportat, mai ales într-o perioadă marcată de austeritate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și