Dronele, tot mai prezente în agricultură. O soluție de viitor în tratarea culturilor

Dronele, tot mai prezente în agricultură. O soluție de viitor în tratarea culturilor

Agricultura evoluează rapid iar utilajele ghidate prin satelit sau dronele tehnologice sunt din ce în ce mai prezente pe câmpurile din țara noastră.

Drona din imagine împrăștie fungicid și insecticid pe un lot de rapiță din comuna buzoiană Padina. Operatorul ei știe la ce înălțime să o ridice și cu ce viteză trebuie să survoleze plantația, astfel încât tratamentul să fie administrat corect.

După ce s-a convins cât de utilă poate fi o dronă în agricultură, fermierul din Padina și-a mai cumpărat una. A investit circa 35.000 de euro pe amândouă. Față de un utilaj clasic, cu roți, spune Dan Burnel, aparatul de zbor în primul rând nu strică lanurile. Apoi, o dronă costă mult mai puțin. 

Din ce în ce mai mulți fermieri din România folosesc drone tehnologice pentru aplicarea pesticidelor sau a altor tratamente. Aceștia mărturisesc că se bucură de eficiență, precizie, dar și de economie la buget. Asta, dacă știu să le utilizeze corect.

Utilizarea dronei în agricultură se învață, mai nou, la facultate, în Iași. „Agricultură de precizie” este numele disciplinei care atrage un număr mare de studenți.

De la simpla monitorizare a culturilor, până la identificarea dăunătorilor sau aplicarea tratamentelor, toate pot fi realizate cu dronele. De asemenea, studenții învață sa monitorizeze culturile de la distanță, cu ajutorul imaginilor din satelit.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și