Dragobete la muzeu. Expoziție de ștergare din zona etnografică Buzău

Dragobete la muzeu. Expoziție de ștergare din zona etnografică Buzău

Muzeul Județean a organizat astăzi cea de-a VII-a ediție a evenimentului ”Dragobete vs. Sfântul Valentin”. Cu acest prilej, la Muzeul de Etnografie ”Vergu-Mănăilă” a fost vernisată expoziția temporară de ștergare cu motive avimorfe ”Dragobete sau Logodna Păsărilor! Evenimentul s-a încheiat cu un recital orchestral susținut de elevii și profesorii de la Arte.

Ediția a VII-a a evenimentului anual ”Dragobete versus Sfântul Valentin” a avut loc astăzi la Muzeul de Etnografie ”Vergu-Mănăilă”,

Cu acest prilej special a fost vernisată și expoziția temporară ”Dragobete sau Logodna Păsărilor – motive avimorfe de pe ștergarele din zona etnografică a Buzăului”

Amelia Papazisu, declarată de UNESCO ”Tezaur uman viu”, a contribuit la reușita expoziției de ștergare cu câteva exemplare de valoare, din perioada anilor 1906.

Semnificația simbolurilor de pe ștergarele expuse, în contextul sărbătoririi zilei de Dragobete, a fost împărtășită celor prezenți de Raluca Brașoveanu, muzeograf la Muzeul Județean, de care aparține Vergu-Mănăilă.

Sărbătoarea Dragobetelui este și motivul pentru care expoziția temporară este alcătuită din ștergare  brodate cu diferite păsări și care provin din zona de munte a județului: Bisoca, Lopătari, Gura Teghii, Chiojdu, Cislău, Bozioru, Mărgăritești.

Evenimentul de astăzi s-a încheiat cu momentul muzical ”Keeping the Exhibition Alive, susținut de elevii Liceului de Arte ”Margareta Sterian, care a ajuns la cea de-a IV-a ediție.

Începând cu ora 13, expoziția a putut fi vizitată de buzoieni gratuit, cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și