Câinii comunitari, cu domiciliu în Buzău, sunt din ce în ce mai vizibili prin oraș. Îi vedem, zi de zi, prin parcuri, pe străzi, pe la ghenele de gunoi, ori printre blocuri. Uneori ne întâlnim cu ei chiar la trecerile de pietoni, unde respectă culoarea verde, sau în față la Prefectură.
Municipiul Buzău nu duce lipsă nici el de câini comunitari și se aliniază celorlalte orașe din România, unde animalele fără stăpân s-au înmulțit excesiv.
În prezent, câinii vagabonzi nu pot fi capturați decât cu ajutorul unor cuști metalice, în care animalele trebuie să intre din proprie voință, sau cu crosa. Aceste metode de prindere sunt greoaie și nu permit decât capturarea unui număr mic de exemplare.
Câinii comunitari au devenit numeroși și la Buzău și au format haite, mai mici sau mai mari, prin parcurile publice, printre blocuri ori prin cartierele mărginașe și pe câmpurile din jurul orașului.
Odată cu promulgarea unei noi legi, care să reglementeze problema animalelor fără stăpân, Municipalitatea va iniția formarea , împreună cu UAT-urile vecine, a unei asociații de dezvoltare, care să se ocupe de câinii vagabonzi.
Buzoienii care au în grijă unul sau mai mulți câini în gospodăria proprie, au obligația să le pună cipuri și să-i sterilizeze.
Din cele 450 de locuri de care dispune padocul pentru animale fără stăpân de la Urbis, doar circa 20-30 sunt ocupate, deoarece capturarea acestora de pe străzile orașului este aproape imposibilă, în condițiile respectării legii actuale.
Înainte cu 24 de ore de a începe o acțiune de prindere, Padocul trebuie să anunțe unde și la ce oră se va acționa.
Edilii recunosc că situația câinilor fără stăpân de la Buzău este serioasă și își cer scuze de la buzoieni pentru disconfortul creat. Ei recunosc că Primăria are obligația să aibă grijă și de oameni, și de animale. Dar, în primul rând, de oameni!
Dacă de zeci de ani strângeți câinii pe care apoi îi „eutanasiati” în lagărul public și ei tot sunt, ce dovedește asta? că strângeți apa refuzând sistematic să închideti robinetul, adică să inițiați programe de sterilizare, microcipare, adopție…Dar astea nu sunt rentabile, pt.că înseamnă efort și fonduri investite cu cap, mai bine cheltuiți sume enorme pe eutanasii, salarii grase „doctorilor” dispuși să facă orice pt.bani, personal incompetent. Vă pasă de cetățenii acestui oraș, domnule primar? Dacă mă uit in jur, raspunsul este NU! Nu vă pasă decât de voturile unui electorat fidel, orb si credul.
De ani de zile ii stringeti, unii au noroc de adoptii altii sint omoriti. Si titusi va plingeti ca sint haite intregi pe strazile Buzaului. Stimati edili, va convine situatia asta. Cu cit mai multi ciini, cu atit va umpleti buzunarele din banul public. Daca ati fi mers pe sterilizare, microcipare, in special in comune de unde sint aruncati zilnic ciini, acum nu mai aveati sursa de a da 7-800 lei din banii publici pentru un ciine capturat si apoi ucis. Va convine stimabili edili. Nu faceti decit ce va convine.