Descoperiri arheologice recente. Concept expozițional de Ziua Culturii

Descoperiri arheologice recente. Concept expozițional de Ziua Culturii

O nouă expoziție arheologică temporară a fost vernisată la Muzeul Județean. Expoziția ”Descoperiri arheologice recente” este dedicată ”Zilei Culturii Naționale”. Până la 15 ianuarie, 2025, vizitatorii pot vedea în cele 4 vitrine, artefacte descoperite anul trecut în șantierele arheologice din județ.

Una dintre activitățile dedicate de Muzeul Județean ”Zilei Culturii Naționale” este și expoziția tradițională ”Descoperiri arheologice recente”, ajunsă deja la cea de-a VI-a ediție.

Într-un an de zile, arheologii sapă cam 5 până la 15 centimetri, deoarece trebuie să lucreze cu atenție maximă pentru a nu deteriora eventualele artefacte.

Căutătorii amatori care folosesc detectoare de metal pentru descoperirea unor obiecte metalice, vase, monede, obiecte de podoabă sau arme, au devenit mai numeroși în ultimii ani și au o contribuție însemnată la sporirea zestrei Muzeului.

Printre descoperirile făcute de detectoriști se numără și tezaurul de la Chiojdu, format din 81 de monede romane, care au fost îngropate în secolul I înainte de Cristos, pe vremea Împăratului Augustus.

În cele patru vitrine de la etajul I al Muzeului sunt expuse unele dintre cele mai interesante artefacte, descoperite anul acesta în mai multe șantiere arheologice din județ.

Toate artefactele sunt expuse pentru prima dată publicului și vor putea fi văzute până în luna ianuarie a anului viitor, când va avea loc cea de-a VII-a ediție a conceptului expozițional dedicat Zilei Culturii Naționale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și