Clădirea Spitalului Brătianu, la un pas să fie demolată. Oficial, s-a finalizat proiectul de reabilitare a imobilului

Clădirea Spitalului Brătianu, la un pas să fie demolată. Oficial, s-a finalizat proiectul de reabilitare a imobilului

Fostul spital „I.C.Brătianu” din municipiul Buzău, clădire aflată în patrimoniul naţional cultural, fost spital de chirurgie, militar şi unitate cu diverse specializări medicale, imobil aflat într-o stare avansată de degradare, a fost reabilitată şi transformată în centru muzeal.

Perioada de implementare a proiectului de reabilitare s-a desfăşurat între 21 august 2017 – 31 decembrie 2023. Liviu Ciolan, managerul de proiect, spune că încă urmează noi etape de amenajare a obiectivului. Astfel, una dintre încăperile centrului muzeal va reconstitui o sală de operație din perioada interbelică, atunci când acest imobil a funcționat ca spital cu specialitatea chirurgie, boli oculare şi maternitate.

Imobilul de pe B-dul „N. Bălcescu”, aflat într-o stare avansată de degradare, a fost reabilitat şi transformat într-un centru muzeal cu multiple spaţii expoziţionale. Petre Emanoil Neagu a mărtuisit că în trecut, anumiți investitori ar fi dorit ca această clădire de patrimoniu să devină mall. De altfel, Neagu a mai făcut o altă dezvăluire în legătură cu acest imobil: s-a încercat chiar demolarea clădirii!

În cadrul noului centru vor fi organizate expoziţii, întâlniri şi conferinţe, workshopuri şi nenumărate alte evenimente cu impact cultural. De aceasta se va ocupa o echipă de specialiști condusă de managerul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Cu o istorie de peste 125 de ani,  Centrul Muzeal „I.C. Brătianu” tinde să devină unul dintre punctele de maximă atracție pentru turiștii care vor ajunge în orașul reședință de județ. Deja, se estimează că, numai anul acesta, peste 100.000 de persoane au trecut pragul centrului cultural.

Prin acest proiect, Muzeului Județean Buzău îi va fi predat doar imobilul și spațiul imediat perimetral. Partea de grădină, unde au loc evenimente tematice, va rămâne în administrarea Consiliului Județean. Anul viitor, se va organiza concurs pentru angajarea a patru specialiști, care vor activa exclusiv în cadrul instituției de pe B-dul Bălcescu.

Un comentariu la: “Clădirea Spitalului Brătianu, la un pas să fie demolată. Oficial, s-a finalizat proiectul de reabilitare a imobilului

  1. petrica mare aparator al patrimoniului cultural.Au incercat intai sa intre in patrimoniu privat,dar probabil nu s au inteles pe ciolan.Oricum bani bagati degeaba in cladiri cu scop cultural este tot ce are mai putin mioriticul astazi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și