Brigada antitero a SRI, demonstrație de forță la Sărata Monteoru. SAREX 2024, două zile de exerciții în teren ale instituțiilor MAI

Brigada antitero a SRI, demonstrație de forță la Sărata Monteoru. SAREX 2024, două zile de exerciții în teren ale instituțiilor MAI

Stațiunea buzoiană Sărata Monteoru a fost scena celui mai complex exercițiu interistituțional de nivel operativ organizat vreodată în România. Este vorba despre exerciţiul național SAREX 2024, desfășurat sub coordonarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău.

Au fost luate în calcul peste 30 de scenarii în prima zi de exerciţiu. Au fost implicate echipaje de Jandarmerie din mai multe județe, Suceava, Neamţ, Bacău, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, dar cu sprijinul în teren al specialiştilor din cadrul Centrului montan Sinaia. De asemenea, au luat parte la exercițiu numeroase echipaje ISU Buzău, Poliției, dar și ale Brigăzii Antiteroriste din cadrul SRI. Nu au lipsit nici echipaje de ambulanță, precum și ale Crucii Roșii Române, Filiala Buzău.

Unul dintre scenariile abordate astăzi în cadrul exerciţiului a făcut referire la un atentat terorist în care vizat a fost ambasadorul unei țări europene. Potrivit scenariului, atentatul a avut loc chiar în timpul unui festival, la care erau prezente mii de persoane. Planul răufăcătorilor a fost dejucat însă de către luptătorii antitero ai SRI, prezenți în zonă, care au reușit să îi rețină pe teroriști.

Din păcate, în timpul operațiunii de salvare, ambasadorul a fost rănit de către unul dintre teroriști. Bărbatul a fost dus la loc sigur, în sparele scenei, unde a primit îngrijiri medicale. Deoarece traficul rutier în zona festivalului era blocat complet, victima a fost evacuată cu ajutorul unui elicopter IAR 330L Puma al Serviciului Român de Informații.

Un alt scenariu a vizat simularea unui cutremur de mare intensitate. Câteva persoane au fost rănite în zona scenei, așa că a fost nevoie de interveția salvatorilor de la ISU Buzău.

SAREX 2024 a vizat în principal modul de acţiune al tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cât şi din cadrul societăţii civile, prin intermediul voluntarilor. Crucea Roșie Buzău a particpat activ la acțiunile din cele două zile de exerciții.

Sute de elevi din județ au participat la exercițiile de ieri și de astăzi, de la Sărata Monteoru. Unii dintre ei au fost chiar implicați activ iar cu toții spun că a fost o experiență de neuitat.  

Exerciţiul SAREX este rezultat al Acordului de parteneriat semnat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, document în baza căruia Jandarmeria Română este partener în proiectul „Creşterea rezilienţei la dezastre prin îmbunătăţirea pregătirii pentru misiuni de căutare-salvare şi asanare a muniţiei neexplodate” -RESILIENCE, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și