Batiste de dragoste. Expoziție tradițională la „Vergu Mănăilă”

Batiste de dragoste. Expoziție tradițională la „Vergu Mănăilă”

De Dragobete, la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”a fost vernisată expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. În lumea satului din țara noastră și de peste Prut, fetele își alegeau alesul dăruindu-i o batistă cusută de ea cu semne populare. Exponatele pot fi admirate până pe 28 aprilie, 2024.

Din 24 februarie, la Muzeul de Etnografie Vergu Mănăilă, poate fi vizitată expoziția „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”.

Sunt etalate batiste din colecțiile Muzeului Județean Buzău, Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Județean Gorj și din colecția personală a doamnei Rodica Petre.

În lumea rurală de odinioară sentimentele nu erau exprimate așa de direct ca în zilele noastre și de aceea batistele tradiționale erau folosite ca „mesager” între flăcăi și fetele de măritat.

Trei dintre păstrătoarele de tradiții de pe plaiurile buzoiene încă mai cos motive și simboluri populare pe batiste, ștergare  sau pe costume.

Elena Moroianu din Lopătari, Rica Leu și fiica sa Viorica Copăcel din Mânzălești au demonstrat celor prezenți cum se confecționau acestea de fete în timpul anului pentru a le dărui flăcăilor de Dragobete ori la horă.

Expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei” poate fi vizitată până la data de 28 aprilie  2024, între orele 9 și 17, cu excepția zilei de luni, când Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă” este închis.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și