Au uitat să migreze în țările calde. Lebede la iernat pe heleșteele din Buzău

Au uitat să migreze în țările calde. Lebede la iernat pe heleșteele din Buzău

Sunt mai bine de cinci ani de când lacul format la mică distanță de orașul Buzău, într-o groapă din care s-a extras balast, a devenit sălaș pentru sute de păsări sălbatice. Lebedele sunt cele mai numeroase și se înmulțesc de la an la an. Colonia a ajuns, în prezent, să aibă peste o sută de lebede. 

Aici găsesc insecte și plante subacvatice dar din când în când își iau zborul de aici și poposesc pe heleșteele din orașul Buzău, unde știu că primesc mâncare de la oameni.

Zeci de lebede se strâng pe lacul de agrement din Parcul Tineretului, spre admirația trecătorilor. Spectacolul naturii are loc chiar și în zilele mai geroase. Oamenii sunt de părere că vremea a luat-o razna, mai ales că în alți ani, în această perioadă, heleșteele erau înghețate.

Specialiștii spun că acest comportament al lebedelor este de fapt unul anormal, fiind generat de schimbările climatice care au devenit mai evidente în ultimii ani. Ar trebui, deci, să ne obișnuim cu prezența lebedelor și iarna.

Lebăda albă, cea care poate fi văzută pe lacurile din Buzău, este o pasăre acvatică migratoare, una dintre cele mai mari zburătoare. Toamna târziu, ea ar fi trebuit să migreze către ţările Mediteranei şi din Orientul Mijlociu. Își anulează, însă, drumul către sudul mai însorit al planetei, pentru că aici au găsit hrană dar şi temperaturi ridicate în aer şi apă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și