Atenții tovărășești. „Un cuplu, o epocă, multe cadouri”

Atenții tovărășești. „Un cuplu, o epocă, multe cadouri”

Cadouri mai mari sau mai mici pentru cuplul Ceaușescu la Muzeul Județean. Fiecare dar făcut pentru aniversări ori zile onomastice era confecționat de echipe alese pe sprinceană chiar cu un an înaintede eveniment. De multe ori, câte o secție de fabrică era scoasă din producție pentru a realiza „cadoul suprem”.

Au început pregătirile pentru expoziția temporară „Un cuplu, o epocă, multe cadouri”, alcătuită din darurile pe care comuniștii oficiali, dar și cei de rând, le făceau cuplului de la cârma țării din acea vreme.

Cei doi Ceaușești – Nicu și Leana – cum îi alinta poporul, primeau zeci, sute și chiar mii de cadouri cu prilejul unor evenimente oficiale sau personale, sau chiar fără vreun motiv anume.

Printre exponate sunt și cadouri manufacturate de oameni simpli, care chiar credeau cu toată sinceritatea în supremația „tovarășilor”.

Multe dintre cadourile prețioase au fost realizate la fabrica de porțelan de la Alba Iulia, în fabrici de sticlă sau galeuri și nu de puține ori se închidea câte o secție întreagă până cănd erau confecționate.

Expoziția „ Un cuplu, o epocă, multe cadouri” este alcătuită din 70 de piese, unele de mari dimensiuni, printre care se află exponate care nu au mai fost văzute de public până acum.

Cadourile Ceaușeștilor vor putea fi văzute pe îndelete în luna mai, când deschiderea este programată înaintea sau după „Noaptea Europeană a Muzeelor”, la o dată care va fi comunicată din timp.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și