Atac cibernetic la Spitalul Județean Buzău. Serverele instituției, blocate de un grup de hackeri

Atac cibernetic la Spitalul Județean Buzău. Serverele instituției, blocate de un grup de hackeri

Sistemele informatice ale 18 spitale din țară, între care și Spitalul Județean de Urgență Buzău, au fost atacate de hackeri. Este vorba despre spitale care au închiriat un sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață.

Specialiștii IT au constatat că este vorba despre un atac cibernetic masiv de tip ransomware, care a vizat 8 spitale in București și 10 din tot atâtea județe. Ca efect al atacului, încă de la primele ore ale dimineții, în cele 18 spitale, sistemul este nefuncțional, fisierele și bazele de date sunt criptate. A fost afectat chiar și softul de salarizare.

„Ransomware” este un tip specific de malware, adică un software dăunător, care, după ce este instalat pe un dispozitiv, cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime, amenințând cu publicarea, ștergerea sau reținerea accesului la date personale importante. Practic, spitalele au fost atacate cu un virus asemănător celui care a afectat și calculatoarele de la Camera Deputaților. 

Incidentul se află sub investigatia experților în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere cât mai rapidă în funcțiune a sistemului informatic.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și