Facturi mai mari la apă și canalizare? Ce majorări propune Compania de Apă

Facturi mai mari la apă și canalizare? Ce majorări propune Compania de Apă

Cel mai probabil, buzoienii vor plăti facturi mai mari la apă și canalizare, începând din luna ianuarie. Scumpirile propuse fac parte din strategia tarifară aferentă proiectului european de dezvoltare a rețelei, în valoare de peste 350 de milioane de lei, proiect implementat de Compania de Apă. Anual, până în 2025, prețurile ar trebui ajustate.

Cel mai mare proiect de dezvoltare al Companiei de Apă Buzău aduce și scumpiri anuale ale serviciilor. Investiția în extinderea și modernizarea rețelei este de peste 350 de milioane de euro.

Pentru susținerea contribuției proprii a Companiei de Apă, Asociația de Dezvoltare Intercomunitara Buzău 2008 și toate consiliile locale implicate au aprobat o strategie de tarifare care prevede ajustarea graduală a prețului apei potabile și a tarifului de canalizare-epurare pentru perioada 2020-2025.

În acest context, Compania de Apă Buzău anunță intenția de ajustare a prețului apei potabile furnizate și pentru serviciul de canalizare-epurare, precum și a tarifelor la serviciile conexe.

Pentru anul 2023 propunerile de ajustare sunt: pentru apa potabilă 9,00%, iar pentru canalizare-epurare 0,50%. Tarifele serviciilor conexe se vor actualiza cu noul  preț  al combustibililor și materialelor utilizate.

Noile prețuri și tarife vor cuprinde și indicele de inflație din anul 2022 comunicat de Institutul Național de Statistică. TVA-ul aplicabil este cel în vigoare la data prezentei, de 9% la apa potabilă și canalizare, iar 19% la servicii conexe.

În cazul în care vor fi aprobate de ANRSC, apoi în consiliile locale, noile tarife vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Dacă majorările vor fi aplicate, pentru un metru cub de apă consumată costul va fi de 7,69 de lei, iar pentru canalizare-epurare va fi de 5,63 lei/metrul cub.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și