Amintiri din misiune. Istoria în imagini a conflictului din Afganistan

Amintiri din misiune. Istoria în imagini a conflictului din Afganistan

Cei aproape douăzeci de ani petrecuţi de militarii români în teatrul de luptă din Afganistan a lăsat urme de neşters în amintirea lor. Unele dintre aceste amintiri au fost expuse la Muzeul Judeţean sub forma de  fotografii imortalizate de cei care au îndeplinit misiuni de luptă în această ţară, departe de casă. Expoziţia Războiul din „Afganistan văzut prin obiectivul foto al militarilor români 2001-2021” va putea fi văzută până pe 15 ianuarie 2022.

De Ziua Națională a României, porțile Muzeului Județean, ale Muzeului Chihlimbarului de la Colți și ale Muzeului de Etnografie Vergu Mănăilă au fost deschise larg vizitatorilor.

În această zi de sărbătoare a tuturor românilor, buzoienii și toți cei care au călcat pragul celor trei muzee au avut prilejul de a vizita gratuit expozițiile permanente și temporare.

O expoziție deosebită, de fapt, o expoziție în expoziție, este ”Războiul din Afganistan văzut prin obiectivul foto al militarilor români 2001-2021” și a fost organizată în cadrul unei alte expoziții militare, ”Armata Română în Războiul cel Mare 1916 – 1918”.

La vernisajul expoziţiei au participat şi miltari de la Brigada de Informaţii Militare, de la Forţele pentru Operaţii Speciale şi de la comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Anul acesta, forţele aliate s-au retras din Afganistan şi toţi militarii români au revenit la casele şi la familiile lor.

Timp de aproape 20 de ani, militarii români au fost prezenţi în teatrul de luptă din Afganistan, unde au îndeplinit misiuni de menţinere a unui climat de siguranţă şi de protejare a populaţiei civile.

În acest teatru de operaţii prin care au trecut mii de militari de-a lungul anilor de misiuni susţinute de o coaliţie internaţională, sub comanda Statelor Unite ale Americii, românii şi-au îndeplinit cu profesionalism sarcinile primite şi au relaţionat bine cu populaţia civilă.

Unii dintre ei au pierit sau au fost răniţi în misiunile de luptă, iar amintirile celor care au revenit în ţară nu vor putea fi şterse niciodată din memoria lor.

Unele dintre aceste amintiri pot fi văzute în expoziţia de la Muzeul Judeţean, realizată împreună cu Divizia 2 Getica şi cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 15 ianuarie 2022.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și