Publicat la: 04.07.2019. 18:19 / 776 views

AM PIERDUT UN EROU. A DECEDAT GENERALUL DE BRIGADĂ ÎN RETRAGERE, NICOLAE ENACHE

A luptat pe ambele fronturi ale Celui de-al Doilea Război Mondial, a iubit uniforma şi ţara mai presus de orice, iar momentul în care a trebuit să predea arma ce îi fusese tovarăşă pe front, a fost unul cumplit de greu. Este vorba despre generalul de brigadă în retragere, Nicolae Enache, iubit, respectat şi apreciat de toţi cei ce l-au cunoscut. Noaptea trecută, la 96 de ani, bravul militar a trecut la cele veşnice, după o viaţă dedicată uniformei, armatei şi, nu în ultimul rând, României.

veteran siteMomente grele pentru armata română şi pentru toţi cei ce au avut onoarea să îl cunoască pe generalul de brigadă în retragere, Nicolae Enache. Într-o linişte desăvârşită, exact aşa cum a trăit, bravul nostru erou a predat arma şi a plecat la ceruri. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Buzău, Nicolae Enache, a luptat pe ambele fronturi în Cel de-al Doilea Război Mondial.

 Nicolae Enache avea multe de povestit despre viaţa sa, mai ales despre anii petrecuţi pe front, tuturor celor ce îşi făceau timp să asculte o filă de istorie.

Povestea de fiecare dată cu emoţii puternice momentul în care a fost cât pe ce să sfârşească într-o bătălie. De asemenea, spunea că nu poate uita nici ziua în care şi-a predat arma.

 „Da, am luptat şi la Cotul Donului în Rusia şi în munţii Tatra în Cehoslovacia. Poate că vă vine mai greu să credeţi, dar am mers pe jos de la Cotul Donului până la Budapesta şi de acolo mai departe. Am cărat cu mine în tot acest timp o mitralieră de 9 kg. Am luptat în al doilea război mondial ca puşcaş mitralior. Arma grea îmi făcuse pe umăr un lăcaş precum jugul la gâtul boului. Cu toate astea, în 1945, la sfârşitul războiului, am plâns când a trebuit s-o predau. Însă, să fie clar, nu doresc nimănui, nicio zi de război”, povestea Nicolae Enache, în anul 2017, la sărbătorirea a 95 de aniLa propunerea edilului-şef, generalul de brigadă Nicolae Enache a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Buzău, titlu care l-a onoarat.

Nicolae Enache s-a născut, la 13 octombrie 1922, în Valea Tutovei, un sat aflat la 35 kilometri de Bârlad, dar aşa cum îi păcea să spună, la Buzău a fost casa lui de suflet.

Odihnă veşnică, domnule general!

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!