Publicat la: 22.04.2020. 18:05 / 288 views

TRADIŢII, ÎN VREME DE CORONAVIRUS. CREDINCIOŞII AU PRIMIT LUMINA SFÂNTĂ ACASĂ

Pandemia de coronavirus a adus o premieră şi în ceea ce priveşte răspândirea Luminii Sfinte. Dacă de obicei credincioşii veneau la biserică, de unde o primeau de la sfintele feţe bisericeşti, sâmbătă, lumina a venit la ei.

lumina de Paste lumina de Paste 2

Din scară în scară, preoţii buzoieni au răspândit Lumina Sfântă în sâmbăta Paştelui, astfel că orice credincios s-a putut bucura de miracolul sărbătorii. Ceremonia răspândirii a fost una cât se poate de neobişnuită, întrucât slujbele din biserici nu au fost publice iar buzoienii nu au avut acces nici măcar în curţile lăcaşelor de cult. Cei care au locuit la casă au primit lumină în prag, în timp ce câte un reprezentant al locatarilor din blocuri a coborât cu lumânări pe casa scării, pentru ca apoi să meargă la vecini cu lumina. Alţii, aşa cum arată şi imaginile anterioare, au primit lumină direct pe geam.

Ritualul a fost unul cât se poate de neobişnuit şi pentru preoţi. După slujbele oficiate în biserici goale, au plecat să răspândească Lumina Sfântă către credincioşi, invers de cum se obişnuia în situaţii normale.

În noaptea de Înviere, cimitirele au fost închise, astfel că buzoienii n-au avut posibilitatea, anul acesta, de a aprinde o lumânare la căpătâiul rudelor plecate la cele sfinte. (Andrei Solomon)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!