TRADIŢII, ÎN VREME DE CORONAVIRUS. CREDINCIOŞII AU PRIMIT LUMINA SFÂNTĂ ACASĂ

TRADIŢII, ÎN VREME DE CORONAVIRUS. CREDINCIOŞII AU PRIMIT LUMINA SFÂNTĂ ACASĂ

Pandemia de coronavirus a adus o premieră şi în ceea ce priveşte răspândirea Luminii Sfinte. Dacă de obicei credincioşii veneau la biserică, de unde o primeau de la sfintele feţe bisericeşti, sâmbătă, lumina a venit la ei.

lumina de Paste lumina de Paste 2

Din scară în scară, preoţii buzoieni au răspândit Lumina Sfântă în sâmbăta Paştelui, astfel că orice credincios s-a putut bucura de miracolul sărbătorii. Ceremonia răspândirii a fost una cât se poate de neobişnuită, întrucât slujbele din biserici nu au fost publice iar buzoienii nu au avut acces nici măcar în curţile lăcaşelor de cult. Cei care au locuit la casă au primit lumină în prag, în timp ce câte un reprezentant al locatarilor din blocuri a coborât cu lumânări pe casa scării, pentru ca apoi să meargă la vecini cu lumina. Alţii, aşa cum arată şi imaginile anterioare, au primit lumină direct pe geam.

Ritualul a fost unul cât se poate de neobişnuit şi pentru preoţi. După slujbele oficiate în biserici goale, au plecat să răspândească Lumina Sfântă către credincioşi, invers de cum se obişnuia în situaţii normale.

În noaptea de Înviere, cimitirele au fost închise, astfel că buzoienii n-au avut posibilitatea, anul acesta, de a aprinde o lumânare la căpătâiul rudelor plecate la cele sfinte. (Andrei Solomon)

Publicat de: Editat de:
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și