Dreptatea lui Băsescu, sau cum gura păcătosului adevăr grăieşte!

Dreptatea lui Băsescu, sau cum gura păcătosului adevăr grăieşte!

A avut dreptate preşedintele Băsescu, când a spus că şcoala românească nu scoa­te decât tâmpiţi?! Să privim faptele, să stăm strâmb şi să cugetăm drept. Dacă vă mai aduceţi aminte, în urmă cu ceva timp, nişte cadre didactice, profesori de înaltă clasă, sau cel puţin aşa ar fi trebuit să fie, puşi să supravegheze exame­nul de Bacalaureat, au vândut re­zolvarea su­biec­telor ca ultimul precupeţ dintr-o pia­­ţă de cartier, fiind săltaţi de poliţişti şi plimbaţi la declaraţii cu autocarul din do­tare. De parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, tot felul de oficiali deranjaţi de reporteri, au adoptat poziţia struţului, deşi îi averti­zăm că la puşcărie aplecatul cu capul în nisip e foar­te periculos, şi au spus că mai întâi trebuie să fie văzute acuzaţiile.Treaba era simplă, şi aici nu iau apărarea dascălilor, nici nu acuz sistemul, din cauza sa­la­riilor de mizerie, ei au pus botu la bani, şi din păcate au fost prinşi şi aduşi în piaţa publică pentru a fi omorâţi cu pietre. Acest lucru se întâmplă în toată ţara, şpaga în învăţământ nu e o utopie, doar că unii sunt mai vigilenţi şi scapă. Au greşit, să plătească, dar umplerea puşcăriei cu nişte amărâţi nu rezolvă situaţia, dragi gu­vernanţi, şi de aceea avem atâţia tâmpiţi cu acte de studii care ne râd în nas, ba unii chiar ajung şi parlamentari. Şi poate că nu se făcea atâta caz la data respectivă, dacă întâmplarea cu pri­ci­na nu avea loc tocmai la Liceul Bolintineanu unde directoarea, puţin cam curvă spun eu, nu era implicată în 2003 în alt scandal de pomină, când la o agapă, nu numai că s-a lăsat atinsă scârbos de cei pe care-i învăţa tainele cunoaşterii, ci chiar a trecut la fapte şi i-a dezbrăcat personal pe unii. Probabil că orgasmul a fost maxim, fetei îi plăceau crudităţile, mai ales că recompensa a fost pe măsură. În timp ce, în altă ţară civilizată, ar fi fost aruncată ca un iaurt stricat în secunda doi, ea a mai rămas pe funcţie încă zece ani, şi poate ar fi rămas în continuare să dezbrace elevi, dacă nu era scandalul profesorilor corupţi din acele vremuri.
Acum, se apropie cu repeziciune examenele, un alt fel de examene, după învăţământul la distanţă şi pe timp de pandemie, când elevii, aduşi pe ultima sută de metri la şcoală nu mai au timp să recupereze. O soluţie ar fi nişte teste uşoare, care să nu le dea prea multe bătăi de cap absolvenţilor, sau dascăli mai permisivi cu copiuţele ascunse stingher pe sub mâneci, că nici copia­tul nu mai e ce-a fost. Vom avea deci, cel puţin această generaţie, cum spune Vântu, ratări des­pre care se va vorbi mult timp de acum încolo. Nu cred în miracole, iar dacă dascălii îmi vor spune că elevii au fost bine pregătiţi, eu le spun, hai sictir, că minţiţi cu neruşinare.
Şi înclin să-i dau dreptate lui Băsescu… Noroc că, pentru mecanici auto şi chelneri nu-ţi trebuie prea multă şcoală, spun eu… iar HORECA revine în forţă…

Adrian BÎSCĂ