Doborâți deja de seceta pedologică și de canicula devastatoare din vară, agricultorii primesc încă o lovitură. Previziunile meteorologilor arată că nu vom avea zăpadă nici în această iarnă. Chiar dacă va ninge, spun specialiștii, stratul de zăpadă nu se va menține.
Tanti Florica muncește în grădină de când se știe. E din neam de legumicultori de lângă Buzău, unde această ocupație se face cu multă pricepere. Nimic din ce a învățat până acum pare că nu-i mai este de folos în lupta cu natura capricioasă. Ardeiul, care în alți ani lua ochii clienților din piață, e de nefolosit în toamna asta.
Femeia este din ce în ce mai dezamăgită de roadele de pe câmp și este convinsă că de vină este natura, care nu mai seamănă deloc cu cea de odinioară. Abia își mai amintește când și-a văzut ultima oară grădina acoperită cu o pătură de zăpadă.
Vinetele și tomatele au dispărut din grădini mult mai repede decât în alți ani, deoarece rădăcinile lor au stat într-un pământ extrem de uscat.
Pe câmpurile de lângă Buzău, aproape totul este pârjolit. Ici-colo mai sunt suprafețe cultivate cu varză, plantație care se încăpățânează să reziste uscăciunii din sol și a temperaturilor extrem de mari pentru această perioadă. Grădinarii abia reușesc să adune varza bună de dus la piață.

Legumicultorii spun că toate problemele care s-au abătut acum peste ei au început încă din iarna trecută, din cauza lipsei zăpezii.
Din păcate, vin ani grei pentru fermieri, avertizează specialiștii. Potrivit acestora, tendința climatică este de a avea o diminuare în extinderea și menținerea stratului de zăpadă.
Zăpada este benefică agriculturii. Stratul de omăt protejează culturile de temperaturile scăzute ale iernii, iar topirea acestuia la începutul primăverii asigură un nivel optim de apă.