Muzeografii și bibliotecarii din țară au făcut grevă japoneză. Ei au o serie de revendicări printre care și salariile insuficiente. Este posibil ca „Noaptea muzeelor din România” să nu se poată desfășura din cauza unei greve generale anunțate.
În data de 18 mai va fi organizat în toată țara evenimentul „Noaptea muzeelor din România”, când publicul va avea acces gratuit în toate muzeele din țară.
Anul acesta va avea loc cea de-a XX-a ediție iar muzeografii de la Buzău au pregătit, ca în fiecare an, o serie de surprize interesante și atractive.
Expoziția de pictură „Moșteniri colecționate” vernisată de curând va rămâne deschisă și în acea perioadă, alături de expoziția artistului buzoian Vladimir Păun Vrapciu.
Tot în „Noaptea muzeelor” va fi expusă publicului și o brățară dacică, cel mai mare obiect din aur descoperit la sud de Carpați până în prezent.
O altă expoziție care, cu siguranță, va stârni un interes deosebit, va fi compusă din cadouri primite de cuplul prezidențial Ceaușescu de la adulatorii lor.
Există însă și o incertitudine în legătură cu desfășurarea „Nopții muzeelor”, care ar putea să nu mai aibă loc.
Muzeografii care sunt membri de sindicat sunt nemulțumiți de salarii, subfinanțarea Culturii și de blocarea posturilor.
Cu câteva zile în urmă, pe 4 aprilie, au organizat o grevă japoneză, care a fost doar începutul pentru că, dacă revendicările nu vor fi acceptate, va urma o grevă de avertisment, apoi greva generală.
Este posibil ca de ziua internațională a muzeelor, evenimentul să aibă loc în Piața Victoriei, la Guvernul României, iar muzeele să rămână închise.
Muzeografii buzoieni nu sunt membri de sindicat, dar ar putea opta să fie alături de colegii lor din țară și să le susțină acțiunile programate.