„Moară de plastic”. Proiect inedit de ecologizare, în Ținutul Buzăului

„Moară de plastic”. Proiect inedit de ecologizare, în Ținutul Buzăului

Într-o societate în care respectul pentru mediul înconjurător pare că pălește, aflăm că sunt și excepții care dau speranțe. Într-un mic sat din Munții Buzăului, oamenii adună deșeurile din plastic și le transformă în obiecte utile pentru orice gospodărie.

Ne aflăm în Bozioru, zona așezărilor rupestre, unde ajung și turiști cu mai puțin spirit civic. Andrei, localnic din Bozioru, strânge zilnic deșeuri din plastic de pe marginea șoselei. PET-urile colectate din sat ajung în moara de plastic, înființată într-o veche școală, unde intră într-un proces de reciclare. Mărunțirea deșeurilor se face automat.

 Mașinăria din vechea școală poate transforma, zilnic, aproximativ 30 de kilograme de PET-uri în fulgi de plastic. Materia rezultată ajunge în mare parte la marile firme care fac produse din plastic reciclat. Fulgii rămași sunt transformați în obiecte de uz gospodăresc, cu ajutorul unei mașini de injectat mase plastice.

Micuța fabrică de reciclat PET-uri are deocamdată puține matrițe iar cu cele mai mari dintre ele se produc ghivece pentru flori, cărămizi rotunde și cârlige pentru rufe. 

Irina Țîrdea – managerul Asociației „Ținutul Buzăului”

„Moara de plastic” a fost înființată de un ONG care promovează turismul în Ținutul Buzăului și Primăria Bozioru. Este locul în care oamenii din zonă pot să își ducă PET-urile pentru a fi reciclate. 

Deoarece se dovedește un succes, Asociația „Ținutul Buzăului” intenționează să mai deschidă în județ încă trei astfel de „mori de plastic”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și