Publicat la: 19.02.2021. 19:32 / 676 views

ZIUA NAȚIONALĂ ”CONSTANTIN BRÂNCUȘI”. 145 DE ANI DE LA NAȘTEREA MARELUI SCULPTOR

Astăzi, s-au împlinit 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși și exact un an de la repunerea pe soclu a bustului avocatului Stănescu, în ansamblul funerar din cimitirul Dumbrava. Considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, ”acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure”, Brâncuși a trecut și pe la Buzău. El a creat ansamblul sculptural de la mormântul avocatului Stănescu din cimitirul Dumbrava, alcătuit din bustul acestuia și din sculptura ”Rugăciunea”.

rugaciune 2La 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, doar camerele de supraveghere video au fost țintite pe ansamblul statuar din cimitirul Dumbrava, conceput de marele sculptor al secolului XX.

În urmă cu exact un an, ansamblul funerar de la mormântul lui Petre Stănescu a fost reîntregit prin dezvelirea bustului în bronz al avocatului.

Dacă atunci reprezentanții autorităților locale au organizat un ceremonial impresionant, la care au participat personalități buzoiene binecunoscute, dar și cetățeni ai orașului, astăzi locul a fost pustiu.

Nici măcar o floare nu a fost adusă ca omagiu pentru cel care a lăsat la Buzău câteva lucrări care, au devenit cu timpul, simboluri ale orașului nostru.

Ansamblul funerar din cimitirul Dumbrava i-a fost comandat lui Constantin Brâncuși de soția acestuia, Eliza, provenită din familia Seceleanu.

Între cei doi a fost o iubire tulburătoare dar, din păcate, tânărul avocat și poet Petre, a murit la un an după căsătorie.

După ce a fost furat în anul 1995, bustul său a fost recuperat de Poliţia Română şi în decembrie 2018 a revenit în patrimoniul Muzeului Judeţean.

Copie autorizată sau replică, bustul avocatului Petre Stănescu este semnat de Brâncuşi şi s-a întors acasă, în târgul Buzăului, acolo unde a fost menit să vegheze mormântul din cimitirul Dumbrava.

Și totuși, astăzi, se pare că doar facebook-ul ne-a amintit că s-au împlinit 145 de ani de la nașterea celui despre care, un alt mare sculptor al lumii, Henry Moore, a spus: ”Brâncuși a fost acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure”. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!