Zeci de buzoieni înţepaţi de căpușe

Zeci de buzoieni înţepaţi de căpușe

Pericolul de a fi muşcaţi de căpuşe pândeşte în parcuri sau pajişti, chiar în gospo­dă­ria proprie. Sfatul medicilor este ca persoana înţepată de căpuşă să se prezinte cât mai repede posibil la cel mai apropiat spital.

Medicul Cristina Răduţă, speci­alist în cadrul secţiei Boli Infec­ţioase a SJU Buzău, spune că în România există peste 25 de specii de căpuşe, care devin active odată cu încălzirea vremii. Perioada în care există riscul de a fi înţepaţi de căpuşe este cuprinsă între lu­nile aprilie şi noiembrie, însă in­cidenţa maximă a acestora este în perioada mai – iulie.
Medicul buzoian spune că aceste insecte preferă zonele cu vegetaţie abundentă, în special pajiş­tile de la marginea pădurilor, parcurile şi orice zone cu vegetaţie înaltă. În acest context, având în vedere că în municipiul Buzău sunt foarte multe zone în care ve­getaţia nu a fost tunsă, pericolul este foarte mare.
În cazul unei înţepături, medicul buzoian spune că se impune pre­zentarea la camera de gardă a spitalului. „Nu încercăm prin me­tode mai mult sau mai puţin rudimentare, ingenioase, să îndepăr­tăm căpuşa acasă sau acolo unde o observăm. Mergem într-un serviciu de Chirurgie, unde chirurgul o va îndepărta şi va face dezinfecţia, după care pacientul este în­drumat să meargă la camera de gardă Boli Infecţioase, ca după o anamneză detaliată, să i se expli­ce care este conduita pe care trebuie să o urmeze”, a declarat dr. Cristina Răduţă.
Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă, dacă nu este tratată co­respunzător. Cea mai gravă este boala Lyme, sau borelioza, supra­nu­mită şi “boala cu 1000 de feţe”, din pricina faptului că simpto­mele ei sunt foarte asemănătoare altor boli. De la începutul anului, zeci de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău după ce au fost muşcate de căpuşe. (Mirela COPARIU)