Publicat la: 30.12.2016. 18:34 / 2.887 views

STATUI ADUSE LA VIAŢĂ. TABĂRA DE SCULPTURĂ MĂGURA VA FI REDESCHISĂ

Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura este cel mai mare ansamblu de acest fel din ţară. Timp de 16 ani,  mai mulţi sculptori au cioplit în fiecare an câte o lucrare, până când locul a fost populat cu adevărate opere de artă. Consiliul Judeţean şi-a propus să redeschidă tabăra, chiar de anul viitor.

magura-2Tabăra de sculptură în aer liber din apropierea mănăstirii Ciolanu a fost creată la iniţiativa pictorului buzoian Gheorghe Ciobanu, cu ajutorul Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Între anii 1970 şi 1985, câte 16 sculptori din toată ţara au cioplit,  an de an, lucrări în piatră, ajutaţi de meşterii pietrari din Măgura.

Blocurile de piatră erau trase la sorţi şi, după ce le studiau cu atenţie, sculptorii înlăturau surplusul de piatră şi scoteau la iveală statuile care veghează de atunci împrejurimile.

Consiliul Judeţean şi-a propus să revitalizeze acest brand buzoian, care atrage şi acum turiştii din ţară şi de peste hotare şi să le ofere şi artiştilor mai tineri posibilitatea de a lucra aici.

Cei 163 de sculptori care au lucrat la Ciolanu în cei 16 ani de activitate a taberei, au lăsat moştenire Buzăului 256 de lucrări în piatră, un adevărat tezaur de sculptură. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!