Publicat la: 07.11.2018. 18:39 / 338 views

SITUL ARS. UN INCENDIU DE VEGETAŢIE A DISTRUS SITUL DE LA CÂRLOMĂNEŞTI

Cu patru ani în urmă, Muzeul Judeţean Buzău, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arkadia” au demarat amenajarea primului parc arheologic din judeţul nostru. Pentru început au fost ridicate trei structuri, replici ale unor descoperiri arheologice de la Cârlomăneşti – Cetăţuia. Din păcate, un incendiu de vegetaţie necontrolat a distrus cele trei construcţii şi o parte din situl Arman.      

sit carlomanesti ars 2Acum patru ani, în 2014, Muzeul Judeţean a început amenajarea primului parc arheologic din judeţ, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arkadia”.

Pentru început, au fost construite două case şi un cuptor pentru ars vasele din ceramică, care reconstituiau descoperiri arheologice din situl de la Cârlomăneşti – Cetăţuia.

Parcul era destinat observaţiilor arheologice, dar şi turiştilor.

După construirea celor trei structuri, în luna septembrie a aceluiaşi an, parcul a fost inaugurat de Ziua Porţilor deschise, la care au participat sute de turişti şi de copii.

La patru ani de la inaugurare, un incendiu de vegetaţie necontrolat, ai cărui autori nu au fost încă identificaţi, a pârjolit întregul sit, ameninţând să aprindă şi casele din apropiere.

Responsabilii din Muzeul Judeţean vor să refacă cele trei construcţii distruse de flăcări şi, cu susţinerea autorităţilor şi a tuturor celor care pot susţine o astfel de acţiune, să continue proiectul.

Se intenţionează ca în următorii patru ani Parcul Arheologic de la Cârlomăneşti să fie refăcut, să devină un punct de interes pentru vizitatori şi să fie inclus pe harta turismului buzoian. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>